Delta fud se širi u Rusiju

Izvor: B92, Beta, 08.Nov.2010, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Delta fud" se širi u Rusiju

Moskva -- Kompanija Delta fud planira da za dve godine u Moskvi otvori sopstveni distribitivni centar, kaže generalni direktor te kompanije Marijan Stričević.

U razgovoru sa grupom srpskih novinara u Moskvi on je rekao da Delta fud planira da otvori svoj centar, koji će imati deo za skladištenje sveže, smrznute i konzervisane hrane i centar za pakovanje.

Grupa Delta agrar je preko kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Delta fud u februaru 2009. godine počela da plasira poljoprivredne proizvode iz Srbije. Iz distributivnog centra kompanije Delta fud u Moskvi, koji se sada nalazi u iznajmljenom prostoru, snabdeva se čitava teritorija Rusije.

"Delta fud je uvezla i dosta robe iz Hrvatske i plasirala na rusko tržište. Ove godine uvezli smo jabuke iz Hrvatske i uz punu carinu bile su jeftinije nego jabuke iz Srbije", istakao je on.

Stričević je precizirao da Delta fud iz Srbije i Hrvatske u Rusiju najviše plasira sveže voće i to jabuke, kruške, šljive, breskve i nektarine. Na ruskom tržistu, kako je naveo, Delta prodaje i Juhorov program pašteta i gotovih jela, testenine Danubijus, a radi i sa kompanijom Fudlend, koja pod robnom markom "bakina tajna" proizvodi ajvar, džemove, slatka i seckane paprike.

Delta fud, kako je istakao Stričević, pregovora i sa drugim proizvođačima iz Srbije zainteresovanim za izvoz na rusko tržište.

"Ta saradnja bi trebalo bi da krene od 1. januara 2011. Time bi dostigli najmanje 30 proizvoda što je uslov za početak direktne distribucije", rekao je on.

Stričević je naveo da ta kompanije, koja je deo Delta agrar grupe, namerava da pojača prisustvo na ruskom tržištu i da počne i direktnu distribuciju robe za oko 250 supermarketa na moskovskom tržištu.

"Verovatno ćemo morati da kupimo i svoje kamione da bismo razvozili po Moskvi", rekao je on i dodao da Delta fud radi sa pet trgovinskih mreža u Moskvi, kao i da su u toku pregovori sa još nekoliko mreža.

Prema rečima Stričevića, Delta fud je prošle godine imao promet od četiri miliona evra, a plan za ovu godinu je promet od 12 miliona evra.

On je istakao da je rusko tržište ogromno i da postoji još dosta prostora za plasman drugih proizvoda, napominjući da je Srbija na tržištu Rusije izuzetno poznata po ukusu i kvalitetu robe koju nudi.

"Ono što bi po ukusu odovaralo Rusima i moglo da se plasira na rusko tržište su suhomesnati proizvodi, konzervisano povrće, grašak, kukuruz, smrznuto provrće i razne mešavine za salate, kao i proizvodi konditorske industrije", rekao je generalni direktor Delta fuda.

Prema rečima Stričevića, ne postoji strategije koja bi kazala poroizvođačima kako da bolje iskoriste trgovinski sporazum Srbije i Rusije.

"Svi proizvodi su dosta skuplji u Rusiji nego u Srbiji, a sporazum o bescarinskoj trgovini sa Rusijom je velika šansa za srpske proizvođače", kazao je Stričević i ocenio da ni 10 odsto mogućnosti koje pruža taj sporazum nije iskorišćeno.

Pratite specijal: NIS na berzi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.