Delfske igre: trambulina za budućnost

Izvor: Vostok.rs, 29.Apr.2012, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delfske igre: trambulina za budućnost

29.04.2012. -

Talentovani mladi ljudi iz čitave Rusije su se okupili ovih prolećnih dana u Moskvi, gde počinju 11. Sveruske Delfske igre (od 29. aprila do 3. maja). Svoje stvaralačke sposobnosti će demonstrirati oko 2 hiljade ljudi. 26 kulturnih centara glavnog grada prihvata učesnike konkursa, svaki centar ima svoju nominaciju: od klasične muzike sve do veb-dizajna. Za publiku i navijače je ulaz besplatan.

Zvaničnom godinom nastanka Delfskih igara se smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << 582. godina pre naše ere, postojbinom Stara Grčka. Tokom proteklih vekova su Igre bile više puta zabranjene i obnovljene, na njih bi često zaboravili i ponovo se setili. Nova ere Delfskih igara počela je 2000. godine: desilo se to u Moskvi, kuda su stigle delegacie iz 27 zemalja. Danas u međunarodnom Delfskom pokretu učestvuje već 65 država.

Pobeda na Sveruskim Delfskim igrama pruža učesnicima mogućnost da izađu na međunarodnu scenu u sastavu nacionalne reprezentacije. Radi dolaska na ruska takmičenja potrebno je pobediti u takozvanim Malim Delfskim igrama u regionima. Ove godine više od 70 subjekata zemlje - od najzapadnijeg grada Kalinjingrada sve do ostrva Sahalin u Pacifiku - poslalo je u Moskvu svoje timove. Broj konkursnih nominacija se primetno povećao: pored tradicionalnih – muzika, igra, pozorište - pojavili su se pravci, kao što su veb-dizajn, stvaralaštvo didžeja, frizerska i kulinarska veštine. Uzrast učesnika je od 10 do 25 godina. U Moskvi ih čeka ne samo napeta borba, već i praznik, a najbolje od njih čeka velika budućnost, - izneo je vodeći stručnjak nacionalnog Delfskog saveta Artemij Ponjavin u intervjuu Glasu Rusije.

Oni su bezuslovno lideri i regionalne, i opšteruske umetnosti. Šampioni iz proteklih godina su već postali solisti moskovskog Boljšog teatra, Bečke opere, londonskog Kovent Garden. Zamislite, kada se okupe mladi takog nivoa! To je ozbiljno takmičenje. Mnogi pokušavaju da ponove uspeh ili, naprotiv, savladaju neuspeh, zato učestvuju u Delfskim igrama nekolikom puta.

Koje se vrste umetnosti najtraženije kod mladih danas? Delfske igre, prema mišlenju Artemija Ponjavina, u tom smislu odražavaju ne samo rusku, već i svetsku situaciju.

Postoje neke nominacije, koje su zanemarene i kod nas, i u inostrastvu. Ima i onih, koji napreduju. U Rusiji su popularni zabavno pevanje, narodna igra, kao i ranije, što je prijatno, u usponu su klavir i violina. Neke nominacija treba izvlačiti – sviranje saksofona, tube" Slična je situacija sa narodnim umetničkim zanatom. Tu nominaciju pripremamo zajedno s UNESKO-om, korak po korak privlačimo sve više učesnika. Postoje i nove vrste, koje su ranije bile sporne, a sada su veoma tražene – frizerska i kulinarska veštine, veština vaspitanja.

Današnje Delfske igre imaju dva gesla: Umetnost protiv droge i 2012. – Godina ruske istorije. Istorijska linija je povezana pre svega s 200. godišnjicom pobede ruske armije nad Napoleonom, koja se široko slavi u Rusiji. Što se tiče borbe protiv droge, sve delegacije će predstaviti na konkurs značajne projekte, a neko i sopstvena dela.

Između ostalog, pobednici Delfskih igara u solističkim nominacijama automastki pretienduju za nagradu predsednika Rusije, koja je osnovana radi podrške talentovanih mladih. Ima već 532 nosioca takve nagrade! Pored toga pobednici se kandiduu za delfsku reprezentaciju Rusije, koja će u septembru ove godine učestvovati u Otvoreni omladinskim Delfskim igrama ZND. One će biti održane u Kazahstanu"

Izvor: Golos Rossii, © Kollaž: «Golos Rossii»
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.