Deda Mraz nema godišnji odmor

Izvor: Vostok.rs, 23.Jul.2011, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deda Mraz nema godišnji odmor

23.07.2011. -

Prvi put u radu Međunarodnog kongresa Santa-Klausa, održanog ove nedelje u Kopenhagenu, učestvovao je glavni ruski zmiski čarobnjak Deda Mraz.

Tu akciju Deda Mraz smatra toliko značajnom, a razmatrana pitanja toliko ozbiljnim da je on po povratku organizovao u Moskvi konferenciju za štampu.

Šteta što Rusiju i zemlje ZND nisam zastupao sam, - požalio se on. – Naprimer, delegacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Nemačke se sastojada od 4 čarobnjaka, SAD – oko 20" Teško je braniti sam u međunarodnoj zajednici ruske interese. Inače su bila razmatrana složena i aktuelna pitanja. Jedno od njih, gde sam aktivno učestvovao, bila je nošnja. Ona je nastala pre 50 godina, u momentu, kada je nastao Kongres, te se razmatra svake godine: da li je obavezna crvena boja? Zašto moram da budem u istoj bundi preko cele godine? Zašto ona mora da bude crvena ili plava? Inače, - kaže Deda Mraz, - imam 47 varijanti nošnje, za različite prilike. Danas nosim letnje odelo. Prirodno je, kada je u Moskvi maltene 40 stepeni, ne idem u bundi kroz grad. U Rusiji mnogi moji kolege i prijatelji imaju bunde tradicionalne bele ili plave boje. Naprimer, Kiš Babaj, koji živi u Republici Tatarstan – ima isključivo plavu bundu. Takvu bundu ima i Čishan u sibirskoj republici Jakutiji. Dakle, na kongresu sam branio pravo na samoopredelenje boje.

Dešava se da zimski čaorbnjaci teško postižu kompromis u nekim pitanjima. Recimo, američki Santa Klausi nisu uspeli da se dogovore koje ime mora da ima misis Klaus. Međutim, u Rusiji svako dete zna da Deda Mraz ima samo unuku Snežanu, s kojm on obično dolazi uoči Nove godine. Dakle, za ruskog Dedu Mraza nije to problem. Druga je stvar odnos zimskih čarobnjaka prema religiji.

Tu je uspelo brzo naći kompromis i rešenje, - kaže Deda Mraz. Ja sam podnosio referat po tom pitanju. Došli smo do zaklučka da je zimski čarobnjak iz bajke van politike, van religije, van konkurencije.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.