Dačić: Sporazum sa Rusijom u decembru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Sporazum sa Rusijom u decembru

MOSKVA - Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić izjavio je danas Tanjugu u Moskvi da će srpsko-ruski energetski sporazum biti usaglašen do 20. decembra ili do kraja godine, ukoliko Srbija bude imala čvrste garancije od Ruske Federacije da će dogovor dve države biti poštovan u sva tri dela.

Dačić je objasnio da se može očekivati realizacija pojedinačnih ugovora u decembru, ukoliko Srbija bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << imala čvrste garancije ruske strane da, osim prodaje NIS-a, sledi izgradnja gasovoda na srpskoj teritoriji i modernizacija i proširivanje skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Ključno pitanje ceo paket

Dačić je, posle sastanka sa ministrom za vanredne situacije i kopredsednikom Mešovitog komiteta Sergejom Šojguom i ministrom unutrašnjih poslova Rašidom Nurgalijevim, naglasio da srpska delegacija na danas započetom zasedanju Mešovitog komiteta nije razgovarala o bilo kakvom potpisivanju ugovora.

Nije bilo reči, niti je bilo predviđeno da se potpiše ugovor o prodaji NIS-a, već da se na najvišem političkom nivou razmotri da Rusija i dalje ostaje pri dogovoru koji je postignut na početku razgovora, rekao je zamenik srpskog premijera.

Prema njegovim rečima, za Srbiju je ključno pitanje da li naftno-gasni aranžman podrazumeva i raniji dogovor da, osim prodaje NIS-a, sledi realizacija izgradnje gasovoda kroz Srbiju i modernizacija i proširenje skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Šojgu ponovio garancije

Dačić je istakao da su se Šojgu i on saglasili da se energetski sporazum sastoji od ta tri dela i da je ruski kopredsednik Mešovitog komiteta ponovio čvrste garancije Rusije da će sva tri segmenta energetskog sporazuma biti realizovana.

Očekujem da to bude i deo protokola koji sutra treba da bude potpisan kao sastavni deo svega što smo se dogovorili na sastanku Mešovitog komiteta, precizirao je on.

Ukidanje viza, automobili i ostalo

Dačić je rekao da se sa Šojguom dogovorio da se u najskorije vreme ukinu ruske vize za srpske građane, a razgovarano je i o stanju ekonomskih odnosa dve države, potrebi jačanja ekonomske saradnje, učvršćivanju političkih veza, realizaciji osnovnih strateških ekonomskih dogovora i sporazuma dve države.

Takođe je razgovarano, kazao je Dačić, o unapređenju sporazuma i o proširenju liste robe koji treba da budu sastavni deo sporazuma o slobodnoj trgovini dve države, i o učešću Ruske Federacije u rekonstrukciji Hidroelektrane "Đerdap".

Zamenik premijera je ocenio da je za Srbiju od vitalnog značaja unapređenje odnosa sa Ruskom Federacijom i jačanje ekonomske saradnje.

Dačić je naveo da je postignut dogovor o recipročnoj liberalizaciji trgovine automobilima između dve države, koja će se sprovoditi po kvotama, koje će se svake godine utvrđivati.

Smatramo da je to od velikog značaja za razvoj srpske privrede i za privlačenje investicija iz Evropske unije, iz Rusije, jer to što Srbija ima Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, daje joj ulogu mosta između EU i Ruske Federacije, rekao je Dačić.

Srpska delegacija učestvuje na 7. dvodnevnom zasedanju Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Ruske Federacije i Srbije u Moskvi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.