Dačić: Nema koalicije sa DS-om

Izvor: Politika, 17.Maj.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Nema koalicije sa DS-om

Mi smo ozbiljna stranka, ne idemo od jedne do druge metropole po svoje mišljenje, istakao je lider Socijalističke partije Srbije

Specijalno za „Politiku”

Moskva, 16. maja – Sa Demokratskom strankom Srbije i radikalima smo se dogovorili o načelima i principima zajedničke vlade. Sutra se u radnim grupama nastavljaju razgovori o utvrđivanju koalicionog sporazuma – rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << juče predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić u Moskvi nakon sastanka sa Sergejem Mironovim predsednikom Saveta federacije i liderom Pravedne Rusije.

Na pitanje dopisnika „Politike” da li to znači da je netačno pisanje nekih naših medija da je postignut dogovor sa koalicijom Za evropsku Srbiju, Dačić je odgovorio:

– Naravno, mi smo ozbiljna partija, ne možemo voditi istovremeno razgovore sa više partija.

Na ponovljeno pitanje, da li to znači da definitivno neće biti koalicije sa demokratama, šef srpskih socijalista je decidirano rekao:

– Neće.

Novinare je zanimalo i koje uslove je SPS postavio da bi pristao na saradnju s narodnjačkom koalicijom, na šta je Dačić rekao da su njihovi principi svima poznati i objavljeni i da nema potrebe da ih ponavlja, a kada je upitan da li će, možda, postaviti uslov da vlada u kojoj je SPS ne izručuje haške optuženike, lider socijalista je rekao da SPS nije protiv saradnje sa Hagom, ali jeste protiv izručivanja građana Srbije. To, međutim, „nije tema koalicionih pregovora”.

Ivica Dačić posetio je Moskvu u okviru partijske saradnje SPS-a i Pravedne Rusije. Sastanak je dogovoren na nedavno održanom kongresu ruske partije, na kojem je potpisan sporazum o saradnji dve stranke. Samo je slučajnost što se razgovor podudario s aktivnostima oko formiranje vlade u Srbiji.

– Ne treba u tome tražiti ništa posebno. Ne može život da stane zbog izbora. Imam i druge važne sastanke ovih dana, a imao sam ih i ranije –rekao je Dačić.

Zamoljen da odgovori na spekulacije pojedinih ruskih medija da Rusija želi da utiče na odluku socijalista s kim će formirati vladu i da je ovaj susret jedan od načina da to učini, Dačić je podsetio na nedavne reči ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova da je za Rusiju prihvatljiva svaka odluka srpskog naroda i dodao:

– Mi smo ozbiljna stranka, ne idemo od jedne do druge metropole po svoje mišljenje. Ovaj sastanak zaista nema nikakve veze sa našim pregovorima o koaliciji.

Na pitanje koliko će nova vlada o kojoj se upravo pregovara sa radikalima i narodnjacima biti stabilna, Dačić je odgovorio:

– Mi smo uvek bili korektni partneri i nema nikakve sumnje da će vlada u kojoj budemo biti stabilna, onoliko koliko to od nas zavisi. Za druge ne možemo da odgovaramo.

Pisanje zapadne štampe da bi se „Milošević osmehivao u grobu kada bi znao da partija koju je osnovao stvara koaliciju na vlasti”, odgovorio je da su „mnogi potcenjivali SPS svih ovih godina. Pokazalo se da to nije ispravno. Mislim da je ovo tek naš početak”.

– Govorili su da smo mi „jezičak na vagi”. Sada smo malo više od toga –istakao je šef Socijalističke partije Srbije.

Dačić je istakao da je sa svojim kolegom iz Pravedne Rusije razgovarao o međupartijskoj saradnji i da mu je Mironov čestitao uspeh na izborima , koji je SPS doveo u poziciju da odlučuje o sastavu Vlade Srbije.

Sergej Mironov rekao je Dačiću da će Rusija ostati dosledna svom stavu o Kosovu i da će se truditi u svim međunarodnim organizacijama da se poništi jednostrano i nezakonito proglašena nezavisnost Kosova i Metohije.

Mironova je interesovalo da li će i nova srpska vlada biti istrajna u borbi za opstanak Kosova i Metohije u okviru Srbije, na šta mu je odgovoreno „da će to i dalje biti politika Srbije. Ne može Rusija sama da vodi politiku očuvanja Kosova i Metohije ukoliko to sama Srbija ne radi”.

Lider srpskih socijalista je predsedniku Saveta federacije zahvalio na dosadašnjoj podršci Srbiji u borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta i zamolio ga da zahvalnost prenese predsedniku i premijeru Rusije.

Ljubinka Milinčić

------------------------------------------------

Mira i Marko

Na pitanje da li će SPS insistirati da se Miri Marković i Marku Miloševiću omogući da se vrate u zemlju bez suđenja, Ivica Dačić je odgovorio:

– Mi smo i ranije govorili da oni ne treba da budu žrtve političkog progona. Ali to svakako nije tema prilikom razgovora o koalicionim sporazumima.

A odgovor na pitanje da li kontaktira sa Mirom Marković, glasio je:

– Da, čujemo se povremeno.

--------------------------------------------------------------------------

Papandreu: Prilika da SPS uđe u Socijalističku internacionalnu

London – Ukoliko Socijalistička partija Srbije uđe u vladu koja bi Srbiju povela ka Evropi, mogla bi konačno da se nada ulasku u Socijalističku internacionalu, poručio je juče predsednik te organizacije i lider grčkih socijalista Jorgos Papandreu.

U ekskluzivnom intervjuu za Bi-Bi-Si, Papandreu je rekao da veruje da posle izbora u Srbiji čitav Balkan ima priliku da ubrzano krene ka Evropskoj uniji i da ta prilika „ne sme da bude propuštena”. „Moramo da poštujemo činjenicu da se srpski narod jasno izjasnio da želi budućnost u Evropi. To je izraženo, pre svega, kroz dobar rezultat stranke predsednika Tadića. Boris Tadić uživa poštovanje svih u EU, ali i u Socijalističkoj internacionali – organizaciji čija je članica i njegova stranka”, rekao je Papandreu. U, kako je rekao, ličnoj poruci socijalistima Srbije, Papandreu je rekao: „Želim da ohrabrim Socijalističku partiju Srbije i gospodina (Ivicu) Dačića da se okrenu budućnosti. Mogu da zamislim da gospodin Dačić i SPS odigraju konstruktivnu ulogu u budućnosti Srbije”.

Papandreu je izrazio uverenje da bi mogao, ukoliko to predsednik Tadić od njega bude tražio, da se uključi u proces koji bi SPS-u omogućio da sarađuje sa Socijalističkom internacionalom i ispuni uslove da postane deo te međunarodne političke porodice koja okuplja bezmalo 160 partija levog centra u svetu.

Druga mogućnost, da se socijalisti opredele za savez sa radikalima i koalicijom koju predvodi Koštunica, „bila bi doživljena kao koalicija koja je mnogo više neprijateljski nastrojena prema ulasku u Evropu, koja bi na tom putu postavila nove prepreke”, ocenio je Papandreu.

Beta

[objavljeno: 17/05/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.