Da vidimo gde smo

Izvor: Politika, 09.Avg.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da vidimo gde smo

Srpski fudbaleri danas protiv Rusije u Moskvi (17č, TV RTS1) imaju poslednji test pred nastavak kvalifikacija za EVRO 2012. – Selektor ističe da su važni i igra i rezultat

Poslednju proveru pred finiš kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. naši fudbaleri imaće danas u Moskvi protiv reprezentacije Rusije. Susret na stadionu Lokomotive počinje u 17 časova (TV RTS 1).

– Izabrali smo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da u poslednjem terminu pred nastavak kvalifikacija igramo protiv jakog rivala kao što je selekcija Rusije. Želeo sam da proverimo naše snage. Hoćemo da vidimo gde grešimo, a šta je dobro u našoj igri, jer nas očekuju četiri odlučujuće utakmice – rekao je selektor Vladimir Petrović.

Za ovaj test naš selektor neće moći da računa na sve fudbalere, pošto su zbog povreda otpali kapiten Dejan Stanković i Branislav Ivanović:

– Bilo bi bolje da su tu. Međutim, s druge strane imamo još 90 minuta da pružimo šansu igračima za koje se nadam da mogu uspešno da zamene standardne prvotimce.

Petrović je ponovio da je ishod ovog duela veoma važan, bez obzira što se radi o prijateljskoj utakmici:

– Uvek je značajno da se ostvari dobar rezultat, jer pobede donose samopouzdanje. U isto vreme veoma je bitno i da ekipa pruži dobru igru. Da igrači budu svesni kako mogu da igraju i da se uspešno nose i sa najjačim evropskim reprezentacijama. Prema Rusiji imamo maksimalno poštovanje. Ali, činjenica je da nemamo šta da izgubimo. Zato ćemo pokušati da publici pokažemo svoje najbolje lice i da dođemo do povoljnog rezultata.

Na pitanje kakvo mišljenje ima o ruskom prvenstvu, odgovorio je:

– Naravno da pratimo šampionat Rusije. Gledamo utakmice. Svedoci smo da iz godine u godinu u ovoj zemlji ima sve više dobrih igrača i jakih timova. Velika ulaganja se jasno vide na terenu. I trojica naših sadašnjih reprezentativaca Vidić, Krasić i Ivanović su se afirmisali u rukom šampionatu i sada su članovi velikih kontinentačnih klubova.

Vladimir Petrović je na kraju za predstavnike ruskih medija prokomentarisao čvrste veze između Srbije i Rusije:

– Ruski narod je veoma blizak Srbima. Govorimo maltene istim jezikom. Naše veze i treba da ostanu ovako jake. Nadam se da će vremenom i da se pojačaju i da ćemo ubuduće biti još povezaniji.

Đ. S.

-----------------------------------------------------------

Rusi mnogo bolji

Tradicija međusobnih duela ubedljivo je na strani Rusa. Naime, obe zemlje su naslednice nekadašnjeg SSSR-a i Jugoslavije, tako da se u bilans računaju i njihovi susreti. Nadmetanje na terenu počelo je pre skoro šest decenija. Od legendarnih mečeva odigranih 20. i 22. jula 1952. u finskom Tampereu na Olimpijadi (5:5 i 3:1 za naše), u 25 utakmica rival je slavio 14 puta, mi samo tri, dok je osam susreta završeno nerešeno. Gol-razlika je 41:23 u korist Rusa.

Poslednju pobedu naša reprezentacija ostvarila je pre 14 godina u Sankt Peterburgu, kada je golom Jokanovića u 86. minutu s bele tačke slavila s 1:0. U poslednjem prijateljskom odmeravanju snaga 28. maja u Burghauzenu Rusi su pobedili s 2:1. Strelci su bili Pogrebnjak u 12. minutu i Pavljučenko u 48. za Rusiju, a Pantelić u 40. za Srbiju.

-----------------------------------------------------------

Krasić: Oni su u usponu

Kao fudbaler CSKA naš reprezentativac Miloš Krasić je pet i po godina proveo u Moskvi. Sadašnji vezista Juventusa srećan je što je ponovo u Rusiji:

– Sa posebnim emocijama dočekujem ovu utakmicu. Dugo sam živeo u Moskvi. Doživeo sam ovde mnogo lepih trenutaka i stekao mnogo prijatelja. Zato sam i požurio da ih vidim. Očekujem dobar meč. Ruska reprezentacija je u usponu. Imaju izvanredne pojedince poput Aršavina, Žirkova i Pavljučenka, ali i veoma snažan kolektiv. Biće nam ovo sjajna provera pred nastavak kvalifikacija. Ubeđen sam da ćemo je iskoristiti na najbolji način.

-----------------------------------------------------------

Tošić zavoleo Moskvu

Krasićev naslednik u dresu moskovskih „armejaca” Zoran Tošić više od godinu dana je stanovnik ruske prestonice:

– Zavoleo sam Moskvu i Rusiju. Ovde se osećam lepo i zbog toga se na poseban način spremam za ovu utakmicu. Razgovarao sam sa saigračima iz CSKA. Naravno da smo se po običaju šalili i prepucavali, jer svako gleda svoj interes. Mi smo svesni da nam je ovo poslednjih 90 minuta za uigravanje uoči mečeva odluke. Uvereni smo da ćemo uraditi ono što se od nas očekuje i protiv Rusije i do kraja kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

-----------------------------------------------------------

Advokat neće da eksperimentiše

Ruski selektor Holanđanin Dik Advokat za susret sa Srbijom pozvao je najbolje fudbalere. I pred večerašnji duel potvrdio je da je meč na stadionu Lokomotive od velikog značaja:

– Pred nama su četiri važne kvalifikacione utakmice. Sve je u našim rukama. Želimo da pokažemo navijačima da smo sposobni da rešimo zadatak. Pre početka kvalifikacija postavili smo kao cilj prvo mesto u grupi. Uvereni smo da možemo da ga ispunimo. Igrali smo protiv svih narednih rivala i bili bolji. Još tri utakmice igramo kod kuće i zato nam je neophodna podrška navijača.

Za današnji susret je rekao:

– Nikakvih eksperimenata neće biti. Izostaće samo povređeni Denisov, koga smo vratili u klub na lečenje. Bitno je da bude spreman za septembarske mečeve. Drugih problema nemamo. Igraćemo u najjačem mogućem sastavu.

Advokat se osvrnuo i na slab učinak svojih izabranika u prijateljskim utakmicama:

– Posle loših igara i rezultata normalno je da nas kritikuju. Ne smemo da zaboravimo da su i prijateljski mečevi važni. Nadam se da će danas igrači to i pokazati.

objavljeno: 10.08.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.