Da li vaše dete govori ruski?

Izvor: Vostok.rs, 20.Mar.2011, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li vaše dete govori ruski?

20.03.2011. -

U Moskvi su objavljeni rezultati Međunarodne olimpijade iz ruskog jezika O Rusiji na ruskom jeziku za decu-strance. Više od 300 dece iz inostranstva, koji danas žive u ruskom glavnom gradu, u toku tri nedelje je učestvovalo u različitim konkursima iz znanja «velikog i moćnog» jezika. Svečanoj ceremoniji nagrađivanja pobednika u moskovskom pozorištu E cetera prisustvovao je dopisnik Sergej Mizerkin.

Toliko dece pozorište Aleksandra Kaljagina >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << verovatno još nije videlo. Ona su igrala, pevala, recitovala. Sve su to ona radila iskrenno i marljivo. Nije sve lako uspevalo jer ruski jezik im nije maternji. U olimpijadi O Rusiji na ruskom jeziku su učestvovali učenici iz više od 20 škola Moskve: od škola pri ambasadama sve do privatnih obrazovnih škola, - priča za radiostanicu Glas Rusije organizator Olimpijade, direktor Međunarodnog obrazovnog centra Atlantik Vladimir Sorokin.

Iskustvo međunarodnih olimpijada za učenike iz inostranstva već imamo. Institut ruskog jezika Puškin je već sprovodio studentske olimpijade. Međutim, ova je olimpijada bila prva za decu-strance koji uče u moskovskim školama. Među učesncima su bila deca, čiji su roditelji ranije učestvovali u takvim studentskim olimpijadama. Drago im je bilo što se nastavlja tradicija, te njihova deca mogu da učestvuju u takvom sadržajnom intelektualnom takmičenju.

Mladi učesnici olimpijade su se takmičili u 5 konkursa: Znalci ruskog jezika, Velika ruska reč (konkurs recitatora), Kroz Rusiju s pesmom (pevački konkurs), konkurs crteža Crtam Rusiju i konkurs fotografija Idem, koračam Moskvom. Za gala-koncert je bilo odabrano 50 radova – po 10 u svakoj nominaciji.

Svi učesnici, više od 300, dobili su sertifikate učesnika i Veliki jednojezični rečnik sa zlatnim slovima na koricama da bi i dalje učili ruski – jezik međunarodnog komuniciranja.

Devojka iz starijih razreda Jana Zarandija iz Gruzije želi da postane lekar. Ona je uverena da joj je dobro znanje ruskog neophodno nezavisno od toga, hoće li ona živeti u Ruiji ili otići u domovinu.

Nije mi bilo teško jer sam ovde od rođenja. Međutim, kada bih otišla u domovinu, uvek bih zaboravila ruski jezik. Za menee on drugi, nije mi teško da ga učim. Međutim, ima komplikacija u izgovoru.

Korisno iskustvo mora da bude nastavljeno. Iduće godine oldimpijada O Rusiji na ruskom jeziku će obuhvatiti čitavu Rusiju. Onda će u njoj moći da učestvuju ne samo deca-stranci, koja žive u Moskvi, već i u drugim ruskim regionima.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/mricon/cc-by-sa 3.0

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.