DODIK: Rigidna i podmukla politika prema srpskom narodu

Izvor: Kurir, 28.Okt.2015, 22:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DODIK: Rigidna i podmukla politika prema srpskom narodu

Dodik je, komentarišući izjavu Vučića u Moskvi da je očigledno da na Balkanu postoje sve veća tenzije i pokušaji sveukupne destabilizacije odnosa, istakao da je dovoljan i površan uvid u događaje na Balkanu, pa da se vidi da se region drži kao stalna zona potencijalnog žarišta.

BEOGRAD - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se prema Srbiji i srpskom narodu zadržava rigidna i podmukla politika bez obzira koje su političke vlasti u Srbiji na >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sceni, te dodao da deli zabrinutost i stav premijera Srbije Aleksandra Vučića o tenzijama na Balkanu.

Dodik je, komentarišući izjavu Vučića u Moskvi da je očigledno da na Balkanu postoje sve veća tenzije i pokušaji sveukupne destabilizacije odnosa, istakao da je dovoljan i površan uvid u događaje na Balkanu, pa da se vidi da se region drži kao stalna zona potencijalnog žarišta i zamrznutih sukoba na različitim destinacijama - od Makedonije pa nadalje.

"Svi znamo kako se ovde kretalo od perioda raspada Jugoslavije pa do danas, ko je ovde mešetario i šta je radio… Nemoguće je da jedna spirala kazni, recimo za Srbe i srpski narod - evo za Srbiju kao državu u vezi sa Kosovom, traje bez obzira na to koje su političke vlasti u Srbiji na sceni", rekao je Dodik za "Sputnjik".

Prema njegovim riječima, to govori da se zadržava jedna rigidna, podmukla politika prema Srbiji i srpskom narodu i to se najbolje vidi na Kosovu.

"Bez obzira što se promenila vlast, i to nekoliko garnitura, i danas se kažnjava Srbija i srpski narod u konceptu koji je, po njima, navodno trebalo da kazni Slobodana Miloševića", dodao je Dodik.

Foto: Beta

Dodik je rekao da je u BiH vidljivo nasilje međunarodnog faktora, koje dolazi od instaliranih institucija, kakav je visoki predstavnik, i njegovih mešetara koji u BiH to podstiču.

"Tu treba dodati i nekoliko zapadnih ambasada koje protežiraju rješenja koja su u suštini u funkciji nekih njihovih stereotipa, koje pokušavaju ovde da ostvare, prije svega, da izgrade BiH kao unitarnu zemlju", tvrdi Dodik.

Prema njegovim rečima, očigledno je da u BiH postoji jedna struktura onih koji žele da zaštite nasilje međunarodnih predstavnika iz prošlosti i da se oni okupljaju oko te ideje.

Osvrćući se na izjavu bivšeg predstavnika Međunarodne krizne grupe Džejmsa Lajona - da bi referendum o Republici Srpskoj izazvao rat na području BiH i Srbije, Dodik je napomenuo da je Lajon bio službenik visokog predstavnika u BiH i da naravno brani svoje prljave poslove.

"Lajon sigurno može da se svrsta u onu grupu koju zovu žpsi rataž, koji hodaju po čitavoj planeti i prvo naprave problem, poslije pozivaju ili daju savjete kako da se rješavaju", kaže Dodik.

On je dodao da, bez obzira na pokušaje medijskog spinovanja da se napravi atmosfera da u Republici Srpskoj nešto nije u redu, sve ipak normalno funkcioniše.

"U Republici Srpskoj je situacija stabilna i sve institucije Srpske apsolutno obavljaju svoj posao u punom kapacitetu. Banjaluka nikada nije bila mirnija, a Republika ima mehanizme za odbranu svog statusa. Mi ćemo nastaviti to da radimo", poručio je Dodik.

Autor: SRNA

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.