Čurkin: Postojala šansa za politički proces oko Kosmeta

Izvor: Blic, Tanjug, 02.Sep.2009, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čurkin: Postojala šansa za politički proces oko Kosmeta

Ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin izjavio je da je Moskva odbila da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova zato što je postojala mogućnost za politički proces kojim bi bila ispunjena prava Albanaca bez kršenja istorijske teritorije Srbije.



Upitan zašto Abhazija i Južna Osetija treba da budu nezavisne, a Kosovo ne, on je u intervjuu austrijskom dnevniku „Tiroler tagescajtung” >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naglasio da je „najvažniji argument da Kosovu u vreme proglašenja nezavisnosti niko nije ugrožavao bezbednost”.

„Beograd je dao garancije da neće izvršiti nikakav vojni, niti ekonomski pritisak. Zbog toga smo verovali da postoji mogućnost za politički proces kojim bi se zadovoljila prava Albanaca, bez kršenja istorijske teritorije Srbije. U slučaju Južne Osetije bilo je direktnog napada i za te narode se radilo o preživljavanju”, objasnio je Čurkin.

Što se tiče rata na Kavkazu pre godinu dana, on je podvukao da se radilo o agresiji Gruzije na Južnu Osetiju.

Većina ljudi prepoznaje da je Rusija učinila ono što je morala. NATO je u toj situaciji reagovao kao sopstvena karikatura iz hladnog rata, podržavajući agresivnu politiku Gruzije, rekao je ruski diplomata.

Prema njegovim rečima, nije uopšte bitno koliko je zemalja priznalo Abhaziju i Južnu Osetiju sve dok je to Rusija učinila.

„Nalazimo se u situaciji, u kojoj imamo međusobne sporazume i možemo da štitimo njihove granice. Naravno da bi bilo dobro da i druge zemlje priznaju, ali verujem da će se to desiti za neko vreme”, naglasio je Čurkin.

On je kritikovao NATO zbog širenja kontrole nad teritorijama, negirajući da isto čini Rusija.

„Veliki vojni savez znači i veliku odgovornost. Nije dobro da se primaju druge države i, pritom, ne poštuju interesi drugih. Zbog toga je predsednik Rusije Dimitrij Medvedev predložio pravno obavezujući sporazum za evropsku bezbednost”, objasnio je Čurkin, dodajući da se NATO često nije pridržavao obećanja, što ne jača poverenje.

Ruski diplomata je ocenio da je novi svetski poredak veoma komplikovan, složeniji od onog što su mnogi očekivali.

„Nalazimo se pred rastućim izazovima. Svet je opasniji. Važno je za nas da podrobno razmislimo o saradnji”, zaključio je Čurkin.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.