Curenje amonijaka ugrožava američki segment Međunarodne kosmičke stanice

Izvor: Vostok.rs, 14.Jan.2015, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Curenje amonijaka ugrožava američki segment Međunarodne kosmičke stanice

14.01.2015. -

Emisija štetnih materija dogodila se u američkom segmentu Međunarodne svemirske stanice, rečeno je agenciji TASS u službi za informativnu politiku Roskosmosa (Federalne kosmičke agencije Rusije).

„U američkom segmentu MKS oko 11.44 po moskovskom vremenu došlo je do emisije štetnih materija iz sistema za hlađenje u atmosferu stanice. U ovom trenutku američki segment MKS je izolovan, posada >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je na bezbednom i nalazi se u ruskom segmentu. Koncentracija primesa u atmosferi ruskog segmenta MKS je u granicama dozvoljenih vrednosti“ - kazao je predstavnik Roskosmosa.

„Prema dostupnim podacima, u kolu „B“ sistema za hlađenje američkog segmenta, u kojem se kao reagens za hlađenje koristi amonijak, dogodila se dehermetizacija i, usled toga, došlo je do pada pritiska. U sistemu je ostala samo trećina amonijaka“ - ispričao TASS-ov izvor.

Podmoskovski Centar za upravljanje letovima saopštio je da u ruskom segmentu MKS ima dovoljno kiseonika, hrane i vode za svu posadu.

„Sve operacije koje su predviđene za tu situaciju su definisane i sada se izvode“ - kazao je sagovornik agencije.

Prema podacima iz dostupnih izvora, u ruskom segmentu stanice zalihe za šestočlanu posadu dovoljne su za nekoliko meseci.

U ovom trenutku na MKS se nalaze kosmonauti RF Aleksandar Samokutjajev, Anton Škapljerov i Jelena Serova, Amerikanci Beri Vilmor (komandir posade) i Teri Verst, kao i astronaut Evropske svemirske agencije Samanta Kristoforeti.

„Bezbednost posade postignuta je zahvaljujući koordiniranom i brzom delovanju samih kosmonauta i astronauta, kao i operativnih grupa za upravljanje u Moskvi i Hjustonu.

Odluke o daljim koracima u američkom segmentu treba da donese američka strana.

Kosmički centar u Hjustonu trenutno analizira podatke o stanju američkog segmenta MSS“ - kazao je načelnik ruskog Centra za upravljanje letovima Maksim Matjušin.

Izvor: fakti.org    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.