Bukurešt i Moskva razmenili teške reči

Izvor: Southeast European Times, 06.Jul.2011, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bukurešt i Moskva razmenili teške reči

Već napeti odnosi između Rumunije i Rusije pretrpeli su još jedan udarac.

06/07/2011

Pol Čočoju za Southeast European Times iz Bukurešta – 6.7.2011.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je oštro reagovalo na svom veb sajtu na komentare rumunskog predsednika Trajana Baseskua u vezi sa događajima iz Drugog svetskog rata.

U televizijskom intervjuu, Basesku je izjavio da se slaže sa odlukom maršala Jona Antoneskua, koji je objavio rat Sovjetskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Savezu 1941. Predsednik je dodao da bi postupio na isti način.

„Rusija oštro protestvuje zbog nedavne izjave rumunskog predsednika Trajana Baseskua da bi „na mestu maršala Jona Antoneskua 1941. takođe naredio rumunskim vojnicima da pređu reku Prut“ i učestvuju u agresiji Hitlerove Nemačke na SSSR“, kaže se u reakciji Moskve.

„Takvu izjavu, još datu na tužnu 70. godišnjicu početka Velikog patriotskog rata, tokom kojeg je naš narod pretrpeo 27 miliona žrtava, nemoguće je objasniti“, kaže se u zvaničnoj izjavi.

„Apsolutno je očigledno da su ovakve bestidne i razmetljive izjave, koje opravdavaju fašističku agresiju i skrnave sećanje na milione nacističkih žrtava, nedopustive i na njih civilizovana Evropa treba da reaguje adekvatno“, kaže se u zaključku.

Bukurešt je reagovao brzo u sopstvenoj izjavi, u kojoj se navodi da Ministarstvo inostranih poslova Rumunije smatra da je rečnik Moskve „apsolutno neprikladan“.

U izjavi se osuđuje „upotreba komentara o događajima od pre 70 godina koji su bili tragični i za Rumune i za Ruse, kao i pridavanje političkog značaja tim događajima za današnjicu“.

„Takođe smatramo da je takva javna reakcija za žaljenje i bez osnova, data korišćenjem neprihvatljivo nasilnog rečnika i bez detaljnog informisanja i minimalnog prethodnog kontakta na diplomatskom nivou“, kaže se u izjavi.

Basesku je ostao uz svoju izjavu i rekao da „neki postanu osetljivi kada se povede razgovor o istoriji“ i dodao da Sovjetski Savez „više ne postoji“.

On je dalje naveo da je njegov stav u skladu sa zvaničnim stavom njegove zemlje, budući da je rumunski parlament osudio pakt Ribentrop–Molotov. To je bio sporazum o nenapadanju koji su potpisali SSSR i nemačka avgusta 1939. Skoro dve godine kasnije, Nemačka je izvršila invaziju na Sovjetski Savez.

Kako kažu analitičari, ova razmena izjava demonstrira trenutnu napetost u rusko-rumunskim odnosima.

„Predsednik Basesku se poslednjih godina isticao izrazito neprijateljskom retorikom prema Rusiji, pri tome ignorišući razliku u proporciji između dve suprotstavljene strane“, kaže za SETimes Marijus Fratila, urednik u novinskoj agenciji Agerpres.

„Osim toga, dve zemlje su u sukobu na terenu Republike Moldavije, koja je postala komplikovana tačka ukrštanja nacionalnih i istorijskih pretenzija Rumunije i interesa Rusije“, dodaje Fratila.

On kaže da je bez obzira na ove tenzije, reakcija Moskve „izašla iz uobičajenih diplomatskih okvira“.

Reakcija Rusije na izjavu predsednika Baseskua je prenaduvana ako uzmemo u obzir istorijske činjenice, sporazum Ribentrop–Molotov i ultimatum SSSR iz 1939. u kome se od Rumunije traži da preda Besarabiju,“ kaže za SETimes Viktor Lupu, zamenik glavnog i odgovornog urednika dnevnika na engleskom Devet sati.

On je takođe zbunjen predsednikovim izjavama.

„Izjave Trajana Baseskua teško da poštuju kriterijume realpolitike. Čemu iskopavanje problema od pre 70 godina? Jedan od odgovora mogao bi da bude da želi da pokaže svoj patriotizam zato što mu popularnost svakodnevno opada“, kaže Lupu.

Budući da su bilateralne veze poslednjih godina zahladile, „mogli bismo reći i da su zamrznute nakon ove epizode. Moskva je izuzetno osetljiva na pitanja iz Drugog svetskog rata i ne zaboravlja brzo“, zaključuje on.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.