Bugarska ne odustaje od nuklearke

Izvor: RTS, 28.Sep.2012, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska ne odustaje od nuklearke

Bugarska vlada zatražila od Ministarstva energetike SAD podatke o konzorcijumu koji je spreman da nastavi sa izgradnju atomske centrale Belene. Objavljeno je da će projekt finasirati američki fond "Kvantum grup".

Vlada Bugarske je zatražila od Ministarstva energetike SAD podatke o američkom konzorcijumu koji je izrazio spremnost da investira u izgradnju nuklearne centrale Belene, na severu Bugarske, saopštilo je u Sofiji Ministarstvo privrede i energetike.

Premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Bojko Borisov je u četvrtak rekao da bi izgradnja centrale Belene - zajednički poduhvat Sofije i Moskve, od kojeg je Bugarska odustala 28. marta zbog visoke cene, mogao da bude privatni projekat, ukoliko se pokaže da je američki konzorcijum ozbiljan.

Ambasada SAD u Sofiji je reagovala uzdržano, saopštivši danas da Bugarska treba da "proveri reference zainteresovanih kompanija i održivost njihovih 'biznis planova'". Ambasada je ocenila da je prethodna odluka bugarske vlade da se povuče iz projekta, "pragmatična".

Bugarski partner u konzorcijumu "Global pauer" , Bogomil Mačev, direktor kompanije "Risk Endžiniring" koja radi za bugarsku nuklearnu centralu Kozloduj, objavio je da će projekat finansirati američki fond "Kvantum grup". On nije želeo da navede imena drugih članova konzorcijuma, već je samo rekao da su to "velike javne kompanije".

Rusija je 11. septembra najavila da će tražiti od Bugarske jednu milijardu evra odštete zbog odustajanja od projekta.

Bugarska skoro u potpunosti zavisi od ruskog gasa i nafte, i njena jedina nuklearna centrala Kozloduj, u kojoj su ruski reaktori, koristi rusko nuklearno gorivo, a njena jedina rafinerija je u vlasništvu ruske kompanije.

Socijalistička partija, glavni konkurent vladajućoj partije GERB, podržava izgradnju nove nuklearne centrale, ali pod uslovom da se finansira isključivo iz ruskih i bugarskih javnih fondova.

Ta partija je sakupila 540.000 potpisa za održavanje referenduma o ovom pitanju, o čemu će bugarski parlament uskoro morati da odluči.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.