Izvor: Glas javnosti, 18.Jun.2010, 07:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska gubi "Južni tok"?

MOSKVA - Bugarska bi mogla da "izgubi" projekat gasovoda "Južni tok", a studija o izvodljivosti  tog projekta u podvodnom delu, već predviđa mogućnost izlaska gasovoda iz Crnog mora ne iz Bugarske, već iz Rumunije, piše moskovski dnevnik Komersant.

Dnevnik u tekstu pod naslovom "Južni tok skreće na sever", piše da je šef "Gasproma" Aleksej Miler razmotrio >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << s ministrom ekonomije i rada Rumunije Adrijanom Viđanuom mogućnost gradnje tranzitnog gasovoda i podzemnog skladišta gasa u toj zemlji. List piše, pozivajući se na izvore u "Gaspromu", da će tokom nekoliko meseci biti proračunata mogućnost izgradnje tranzitnog dela "Južnog toka" kroz Rumuniju, i da će u jesen Miler posetiti Rumuniju kako bi nastavili pregovore.

Komersant navodi da je "Gasprom" do sada nameravao da gradi u Rumuniji samo krak gasovoda i podseća na ranije izjave Milera da "Gasprom" planira gradnju "Južnog toka" samo kroz Bugarsku i da Rumunija svakako neće biti tranzitna država.

Ali, dodaje list, u subotu je zamenik ministra spoljnih poslova Bugarske Marin Rajkov izjavio da "Južni tok" "izaziva mnogo pitanja" i da je konkurentski projekat "Nabuko" važniji. "Ruske vlasti demarš Bugarske zvanično ne komentarišu. Zato se pozicija 'Gasproma' iz korena promenila", navodi list i citira Milerove reči da "je sa rumunskom stranom otvoreno pitanje o mogućem učešću Rumunije u projektu 'Južni tok'".

Izvor dnevnika blizak pripremi studije o izvodljivosti "Južnog toka", rekao je da je postavljanje gasovoda po Rumuniji do Italije, kroz Sloveniju, čak isplativije nego kroz Bugarsku.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.