Boljšoj teatar: vreme da se sakuplja kamenje...

Izvor: Vostok.rs, 22.Jun.2013, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boljšoj teatar: vreme da se sakuplja kamenje...

22.06.2013. -

Moskovski Boljšoj teatar objavio je planove za 2013-14. godinu. Za vodeće pozorište u Rusiji to će biti 238. sezona u kojoj se očekuje 7 premijera i veliki broj stranih gostovanja.

Baletska trupa svoje nove postavke planira da pravi zajedno sa najčuvenijim koreografima sveta. Žan-Kristof Majo, umetnički direktor baleta Monte-Karlo, namerava da postavi sa moskovskim baletom predstavu po Šekspirovoj drami Ukroćena goropad. Za majstora to će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << prvo iskustvo rada na novom baletu van svog pozorišta. A Džon Nojmajer je predložio da se na scenu Boljšog teatra prenese čuvena predstava Dama s kamelijama. prva baletska premijera sezone 8. novembra će biti nova rekonstrukcija Pjera Lakota. Istaknuti muzički ahrivarijus, kako Lakota nazivaju u Parizu, izabrao je za rad sa trupom Boljšog teatra balet 19. veka Marka Spada. Nekada je on rekonstruisao ovaj balet za velikog baletana Rudolfa Nurejeva. Već više od 30 godina Pjer Lakot sarađuje sa Rusijom. I više puta je govorio da se vraća ovamo kao u rođenu porodicu. Na ovaj Lakotov rad Boljšoj teatar će dobiti ekskluzivno pravo.

Po svemu sudeći, neko iznenađenje priprema i bivši rukovodilac baleta Boljšolj teatra koji radi sada u SAD, Aleksej Ratmanski. Na to je aludirao generalni direktor pozorišta Anatolij Iksanov.

- Ne želimo da razotkrivamo tajne, ali ponudili smo mu veliki projekat, kompleksni. To nije poseban rad, već nešto više. I naravno, zainteresovani smo da on, bez obzira na svoju preveliku zauzetost, nađe vreme i za Boljšoj teatar, odakle je i startovao pre nekoliko godina kao priznati majstor.

Boljšoj teatar, tvrde njegovi rukovodioci, zainteresovan je za saradnju sa svim ruskim umetnicima, zvezdama koje rade u inostranstvu. U svakom slučaju, kao odgovor na nedavne žalbe Ane Netrebko i Dmitrija Hvorostovskog da im nikako ne polazi za rukom da se dogovore o učešću u predstavama Boljšog, glavni dirigent i muzički rukovodilac pozorišta Vasilij Sinajski je rekao:

- Mi svi vrlo volimo Anu Netrebko. Ona je nedavno izjavila da bi našla vreme za Boljšoj, mada je sve planirano do 19. godine. Ovo pitanje aktivno razmatramo. Čini mi se da će se ona obavezno pojaviti kod nas u skorije vreme. Što se tiče Dmitrija Hvorostovskog, treba naći repertoar u kojem bi on hteo da nastupa. Očigledno to će biti italijanska muzika, Verdi. Naći ćemo konsenzus.

Između ostalog, u čast 200-godišnjice od rođenja Đuzepea Verdija na programu Boljšog teatra ponovo će se pojaviti Don Karlos. A 200-godišnjica Riharda Vagnera će biti obeležena premijerom Letećeg Holanđanina, operu će postaviti poznati reditelj iz Nemačke Peter Konvični. Još jedan zanimljiv rad je povratak opere Rimskog-Korsakova Carska nevesta, predstave koja se nalazi u zlatnom fondu Boljšog teatra.

Gostovanja se baziraju na razmenama sa vodećim trupama Evrope, Amerike, Azije i Australije. Tako početkom nove sezone u Moskvi će nastupiti Pariski balet, a uzvratna poseta Parizu će biti održana u januaru 2014. Završiće se naredna sezona u Njujorku.

Konačno, u predstojećoj sezoni će se nastaviti direktni prenosi predstava Boljšog teatra na Internetu ili u bioskopima sveta. 20. oktobra publika će videti legendarni balet Spartak.

Natalija Viktorova,

Izvor: Glas Rusije, foto: Golos Rossii    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.