Bogosavljević Bošković ove sedmice u Moskvi

Izvor: Akter, 19.Avg.2014, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogosavljević Bošković ove sedmice u Moskvi

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković boraviće u četvrtak u poseti Moskvi, na poziv ruskog kolege Nikolaja Fjodorova, rečeno je Tanjugu u tom resoru

Tema njihovog razgovora bi, kako je javila ruska agencija RIA Novosti, pozivajući se na pres službu ruskog Ministarstva poljoprovede, mogla biti zabrana reeksporta robe iz EU u Rusiju, kao i o mogućnosti povećanja uvoza poljoprivrednih >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << proizvoda iz Srbije.

Moskva je pre dve sedmice uvela jednogodišnju zabranu uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz zemalja koje su uvele sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize. Spisak zabranjene robe obuhvata meso, mleko i mlečne proizvode, voće i povrće iz SAD, EU, Kanade, Australije i Norveške.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Rasim Ljajić ocenio je sinoć da su sankcije SAD i EU prema Rusiji šansa za Srbiju da poveća izvoz sa sadašnjih 172 miliona dolara na oko 300 miliona dolara do kraja godine.

Ljajić i dosadašnji predsednik Privredne Komore Srbije Željko Sertić razgovarali su prošle sedmice s predstavnicima udruženja "Plodovi Srbije" o mogućnostima povećanja izvoza voća i povrća iz Srbije na rusko tržište.

Predstavnici Uprave carina i Uprave za zaštitu bilja, koji su prisustvovali sastanku, istakli su da će u narednom periodu sprovoditi pojačane kontrole srpskog voća i povrća koje odlazi na tržište Rusije, ali i uvoza na naše tržište iz EU i drugih zemalja, u cilju sprečavanja mogućih zloupotreba, a posebno reeksporta, navedeno je u saopštenju ministarstva i PKS.

Po rečima Sertića, na desetine kompanija iz EU pokušava upravo preko Srbije da napravi neki kontakt i reeksportuje robu.

"Bilo kakve mahinacije uvozničkog lobija ili nekog drugog, neće biti dozvoljene i u tome je ministar Ljajić bio veoma jasan i precizan, i mi smo mu dali punu podršku nekim aktivnostima koje ćemo mi, kao komora sprovoditi. Pritom se to odnosi na objavljivanje imena kompanija koje na bilo koji način krše propise i nisu regularni trgovci sa Ruskom federacijom", rekao je on.

"Imamo veliki broj kompanija koje dobro i kvalitetno rade sa Rusijom i nikako nećemo dozvoliti manjini koja pokušava spekulativnim radnjama da naruši ugled Srbije u smislu dobrog izvoznika", dodao je Sertić.

Predstavnici Ambasade Ruske Federacije su tokom sastanka naglasili da je kvalitet voća i povrća iz Srbije na ruskom tržištu dobar i izrazili očekivanje da će i ubuduće biti ispunjeni svi standardi koje propisuju, kako bi se uvoz pomenutih proizvoda iz Srbije nesmetano odvijao i povećao.

Zamenik premijera Rusije Arkadij Dvorkovič izjavio je juče da Moskva aktivno sarađuje s Belorusijom, Kazahstanom, Srbijom i Švajcarskom kako bi sprečila reeksport proizvoda koji podležu sankcijama.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Ministarka poljoprivrede ove sedmice putuje u Moskvu

Izvor: Blic, 19.Avg.2014

Beograd, Moskva - Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković boraviće u četvrtak u poseti Moskvi, na poziv ruskog kolege Nikolaja Fjodorova, rečeno je Tanjugu u tom resoru. Snežana Bogosavljević Bošković..Tema njihovog razgovora bi, kako je javila ruska agencija RIA Novosti, pozivajući...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.