Blinken je rekao da je pozvao Moskvu da prihvati predlog o Vilanovoj razmeni u razgovoru sa Lavrovom

Izvor: Vostok.rs, 06.Apr.2023, 03:08

Blinken je rekao da je pozvao Moskvu da prihvati predlog o Vilanovoj razmeni u razgovoru sa Lavrovom

  Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je u sredu da je još jednom pozvao Moskvu da prihvati predlog Vašingtona o razmeni Pola Velana tokom nedavnog telefonskog razgovora sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.
„Kada je reč o Polu Vilanu, postoji predlog na stolu, i on je na stolu već nekoliko meseci. Opet sam sa ministrom spoljnih poslova Lavrovom ponovio da Rusija treba da krene na taj predlog kako bismo mogli da vratimo Pola kući. ," rekao je. Blinken je dodao da je razgovarao i o pritvoru novinara Volstrit džornala Evana Gerskoviča i zatražio njegovo hitno puštanje na slobodu. „U Evanovom slučaju radimo na utvrđivanju nezakonitog pritvora. I postoji proces da se to uradi, i to je nešto kroz šta radimo veoma namerno, ali i ekspeditivno. […] Po mom mišljenju, tu je nešto što radimo. nema sumnje da ga je Rusija nezakonito pritvorila, što sam upravo rekao ministru spoljnih poslova Lavrovu kada sam razgovarao sa njim“, primetio je Blinken. „Ali želim da se uverim u to, kao i uvek, jer postoji formalni proces, da ćemo kroz njega proći, i hoćemo, i očekujem da će to uskoro biti završeno. Prema Federalnoj službi bezbednosti (FSB) Rusije, Gerškovič je prikupljao poverljive informacije o ruskom vojno-industrijskom preduzeću po nalogu američke strane. Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, reporter je uhapšen u tom delu; pokrenut je krivični postupak pod optužbom za špijunažu. Gerškoviću je određen pritvor do 29. maja.   Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.