Bivši agent MI6: Moskva i Asad blizu pobede u Siriji

Izvor: Vostok.rs, 09.Feb.2016, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši agent MI6: Moskva i Asad blizu pobede u Siriji

09.02.2016. -

Zahvaljujući ruskoj podršci, vojska Sirije našla se blizu pobede u Siriji, piše u članku za Hafington post bivši saradnik britanske obaveštajne službe MI6 Alister Kuk.

Početkom februara sirijska vojska je presekla glavne kanale snabdevanja militanata na severu Alepa koji vode iz Turske. Nastavljajući ofanzivu, snage Bašara el Asada će uskoro opkoliti teroriste u Alepu. Ako se sirijska vojska >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ujedini sa Kurdima, skoro sve snage Nusra fronta i DAEŠ-a naći će se u „kotlu“.

Na granici sa Turskom ostaće samo jedan koridor koji kontroliše DAEŠ koji mogu prekinuti sirijski Kurdi koji se nalaze istočno od Eufrata. Iako je Ankara izjavila da im neće dozvoliti da pređu zapadnu obalu reke, sami Kurdi ne isključuju ovakav razvoj situacije, piše bivši britanski obaveštajac Alister Kuk.

Moskva je dala na znanje da namerava da prekine sve kanale između Turske i Sirije koje kontrolišu teroristi. Ministarstvo odbrane Rusije je pre neki dan izjavilo da ima dokaze da je Turska izvršila invaziju na teritoriju Sirije. Autor članka ne isključuje da je to bilo upozorenje ruske strane Ankari. Kako god, ako Turska zaista počne vojne akcije u Siriji, NATO će je samo na rečima podržati, dok će Rusija imati očiglednu prednost u vazduhu, piše Kuk.

„Ako se direktno govori, situacija u Siriji, po svemu sudeći, ne razvija se prema „pukotini“, kako su izjavljivali mnogi zapadni političari, već u stranu očiglednog vojnog završetka“, naglasio je autor članka. Pregovarački sto, po njegovim rečima, nalazi se, ne u Ženevi, već „na bojnim poljima u Idlibu i Alepu“.

Na kraju Sirija može postati jaka regionalna država, dok će Rusija i Iran biti pobednici, smatra Kuk. Zapadnim zemljama koje su navikle na neodređene završetke sopstvenih vojnih intervencija neće biti lako da to prihvate, zaključio je autor.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD u Siriji: Ili s Rusijom ili „aut“

Izvor: Vostok.rs, 09.Feb.2016

09.02.2016. -..Propast pregovora u Ženevi praktično je onemogućio Sjedinjene Američke Države da manevrišu u sirijskoj krizi, piše analitičar Fiskal tajmsa Patrik Smit...Tokom pregovora učesnici mirovnog procesa nisu uspeli da utvrde ko su ti „umereni sirijski opozocionari“ u koje se uzdao...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.