Bitka za kotu 90!

Izvor: Glas javnosti, 22.Avg.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bitka za kotu 90!

BEOGRAD - Zvanična Moskva još početkom meseca upozorila je da sledi jak američki pritisak na članice UN da se na septembarskom zasedanju Generalne skupštine izjasne protiv srpske inicijative da Međunarodni sud pravde kaže je li proglašenje nezavisnosti Kosova bilo ilegalno.

Atmosfera „presinga“ trebalo je da nastane zahvaljujući novom talasu priznavanja nezavisnosti Kosova, koje su SAD najavile za period između >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << petog i 15. avgusta. Ali, plan se izjalovio i sem Kolumbije - američkog klijenta i Belizea - bivše britanske kolonije, nijedna zemlja nije poklekla. Repriza Kosova u Gruziji učinila je svoje i plamen osetinskog secesionizma uterao je strah u kosti dobrom broju država koje imaju svoje „Kosovo“, „Abhaziju“... Istovremeno, srpska diplomatija prosto „leti“ po manjim zemljama, koje čine većinu u UN.

A gde ovih dana udara Zapad, ne bi li na 44 verovatna glasa onih koji su priznali Kosovo dodao što više makar uzdržanih? Sagovornici Glasa procenjuju da su mete male države ekonomski i vojno zavisne od SAD, i da će njih od 20 do 40 popustiti. To znači da bi glasalo oko 150 zemalja, od kojih je manje od trećine priznalo Kosovo, a to znači da je Srbija na dobrom putu da ispliva na „sigurnu obalu“, odnosno 110 zemalja moglo bi da podrži Srbiju.

Srpski lobista u Vašingtonu Džejms Džatras kaže za Glas da se „obrađuju“ države koje su „na platnom spisku Amerike“.

SAMO DA PROĐEMO KOMITET!

Bivši srpski ambasador pri UN u Ženevi Branko Branković ističe da je glasanje neizvesno jer Generalni komitet, u kome nam odnos snaga nije naklonjen, može da uopšte i ne uvrsti našu tačku u dnevni red, ili da je zakaže za pred kraj rada Skupštine, do 25. decembra.

- Tada male zemlje, koje nemaju para da plaćaju boravak predstavnika toliko dugo, često ne dođu na glasanje. Takođe, SAD bi tako imale puno vremena da lobiraju. Veliki je broj malih jadnih zemalja u koje je američka administracija toliko prodrla na ekonomskom planu, Belize, Sao Tome i Principe, koje imaju do 200.000 stanovnika, kojima čak mogu da kažu - morate glasati protiv. SAD je teško da prođu kod velikih „nesvrstanih“. I neka bude oko 20 uzdržanih, ali da bismo dotle došli, prvo da prođemo Komitet - upozorava Branković, dodajući da je postojao i siguran put: da smo naš predlog stavili pod neku stalnu tačku kao što je ona o svetskoj bezbednosti.

- U svetu desetine zemalja zavise od američke pomoći i, iskreno, SAD poseduju njihove lidere. Neke su priznale Kosovo, ne znam tačno koliko će biti uzdržano, ali, ako taj neki broj u opticaju, 20 do 40 glasova, dodamo na 44, koliko je priznalo Kosovo, mi smo ti koje rezultat stavlja u položaj većine. Pritiskaju afričke zemlje, od kojih možda nekoliko neće da glasa, pa latinoameričke, možda Honduras i Gvatemala, a i karipske zemlje, možda Jamajka - kaže Džatras i dodaje da nam je kriza u Gruziji „mnogo pomogla, jer je uvukla zakon džungle u međunarodne poslove“, što je mnoge zemlje zabrinulo i htele bi da „neko od autoriteta preseče da Kosovo nije presedan i da ovo ne sme da se događa“.

Da još nismo na sigurnoj obali, ali imamo velike šanse pošto se „Vašington našao u nebranom grožđu jer u Gruziji i na Kosovu mora da brani suprotne stvari“, smatra i Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije SRJ.

- SAD su kompromitovane i teško da mogu da ubede nekoga da se Kosovo neće ponoviti. Ipak, rade punom parom, a mete su zemlje koje mnogo zavise od SAD u pogledu budžeta, prehranjivanja, naoružavanja, i onih dvadesetak u kojima Amerika decenijama ima vojne baze. Prve bi mogle da popuste zemlje Srednje Amerike, minijaturne tihookeanske države. Možda Jamajka, Dominikanska Republika - kaže Jovanović, koji je SAD upoznao i kao predstavnik SRJ u UN.

On ističe da je Vašington, gde drži baze, izgradio političku elitu koja ne može da ga odbije: u centralnoameričkim, okeanskim i onim latinoameričkim zemljama u kojima još vladaju desničarski režimi. U neizvesnih 40 zemalja ubraja i muslimanski svet.

- Da Maroko nema spor sa bivšom portugalskom kolonijom, sigurno bi glasao protiv nas; puno je afričkih, bliskoistočnih, muslimanskih zemalja u kojima su američki pogledi jako izraženi; Saudijska Arabija, Emirati - zemlje zaliva Golfa su jako zavisne od Amerike - nabraja Jovanović.

Arapska liga će ih, procenjuje, pritisnuti da sprovodi jedinstvenu politiku prema Kosmetu. „Ipak, manje i srednje zemlje imaju izražene nacionalne manjine i strahuju da im se glas ne okrene protiv njih“.

- Zato moramo otići kod arapskih zemalja - u Maroko, Alžir, Tunis i naročito Sudan, koji ima problem sa Darfurom i koji treba da podstaknemo da, kao izvoznik nafte, utiče na druge. Zatim i u Siriju, Jordan, Egipat, ali ne samo na ministarskom, nego i predsedničkom nivou - ističe Jovanović.

Postovanje svima ,

Jednom se neki radovao sto je komsiji crknula krava,pa ga pitaju koji korist imas ti od toga, nikoji odgovara on samo komsija ima stetu.

I ovo oko Kosova me lici na tako nesto, zasto se Srbija raduje kad neka drzava nije priznala ili nece nikada priznati Kosovo,koji korist ima ona od toga. Svaki covek zainteresovan oko toga vec zna da Kosovo je nezavisno od Srbije od 1999 na ovamo, To moza da promeni samo neki treci svetski rat kojem niko ne raduje.

Aритиме,

ако је поменути комшија, уз помоћ белосветске мафије, истерао мене из МОЈЕ КУЋЕ, присвојио МОЈУ ШТАЛУ И МОЈУ ЗЕМЉУ, он није никакав комшија мени, него ЛОПОВ И УЗУРПАТОР! Не можемо бити "добре комшије", након свега. Прича ти је танка и прозирна, а твог тату Буша су ухватили у процепу Јужне Осетије.

"Kriza u Gruziji nam je mnogo pomogla jer je uvukla zakon džungle u međunarodne poslove." Srbiji, znaci, trebaju zakoni džungle. O tempora , o mores!

Sa vama shiptarima drugacije i nemoze vec samo zakonom dzungle jel takviste dzunglasi da drugacije i nebi uspelo .

Srbiji ne trebaju zakoni djungle. Zakon djungle je "nezavisnost" Kosmeta. Srbija to nece i zeli prave i postene zakone. Nema nezavisnosti i tacka.

Postovanje,

Anoniman,ja stvarno ne razumem to sto kazes postene zakone. Jeli posteno da narod koji nije mogao da se oslobodi do neki datum ,vise nema pravo.Mora sada crknuti u robiju. Ne ,sloboda pripada svima,dok postoji zivot u ovaj svet postojace i teznje za slobodu.Takozvani zokoni medjunarodna prava su formirani od okupacione sile sveta,takve zakone treba brisati sto prije.

Teznje naroda za slobodu jeste postenije od teznje okupatora da i silom drzi pod okupacijom,Ako vec hoces postene zakjone,Anoniman.

ne srbiji nisu potrebni zakoni dzungle, naprotiv, zakonima dzungle ste poceli vi da se sluzite, pa kako se sejes tako bi trebalo da i pozanjes

Sta je komsije, panika a... bitke za kotu, ko ce glasati a ko protiv? I ovu bitku cete izgubiti, kao onu sa bombama 99-te.

Ne znam sta ce uraditi Jeremic kad mu propadne i ovaj plan (kao ona fora sa ambasadorima povuci, pa ajd natrag...). Sta je sledece Jeremicu, koji trik ce ti izaci iz guze? Trikova sve manje i manje. Sta ako ti propadne tuzba i ostanes go usred UN-a, pa ti navale na dupe onako od pozadi. Pa ti srede taj tvoj Engleski akcenat ala-Francuski. Pa te nateraju da pojedes taj papir od tuzbe. Ma ovo ce biti zabavno, jedva cekamo Septembar.

Nemam nameru da polemisem sa prostacima jedino sam zacudjen da je vas list stampao ovako vulgaran komentar.

Za sve Siptare zakon dzungle se odnosi na vas i vas zakon kao i zakon UN i NATO.

Ali i za te dzungle postoje drvosece!

Za Jeremica ste vi malo popriglupi. Do sada je sve teklo kako je on hteo.

Kad bi ti poznavao svoj jezik i govorio ga tecno kao on Engleski bio bi Superman a ne Siptar.

Krivo vam je sto ce te da izgubite sve cemu ste se nadali i sto nemate pametnih politicara pa ste uzeli ratne zlocince i teroriste da vas predstavljaju. Stvarno ste jaka i sposobna drzava da zivite bez Srbije,o la la.

ruzo dodji u djunglu da naucus prezivljavanje, bolje biti djungla no pustinja ko srbija.

Pa ako je legalno, čemu onda pritisci? E, jeste ovo medjunarodno pravo čudna nauka!!

Kakva bespotrebna raspredanja, valjda to treba da bude neka politicka analiza. Broj "politickih analiticara" treba svesti na razumnu meru i ne treba svako da raspreda po medijima o ozbiljnim stvarima. Novinare treba vise usmeriti na rubrike kao sto su pijacni barometar, savei za ribolovce, gde riba grize a gde ne i slicno. Mora se voditi malo povesti racuna i o citaocima, moraju se i oni na neki nacin zastiti od medijskih siledjija.

Ksovar

Samo se ti tjesi, to ti je jedino i ostalo. Nisam politicar ali znam da 120 nesvrstanih je sto posto za srbiju i to je dosta.Septembar se priblizava i to ce biti mesec gde ce biti otvorene sve karte. Kako svetski sistem vrednosti ne mozemo da rusimo radi Kosova jer ono je beznacajno u svetskim omerima, zna se kakova ce presuda biti. Kad to znamo onda moramo da znamo da ce i oni koji su vas priznali to povuci. Tasda cu da te pitam sta cete vi uciniti. Jedino sto ce vam preostati je zamoliti Seja da vam oprosti i dozvoli da dobijete autonomnu pokrajinu sa nesto skresanim pravima, kako se opet nebiste mogli pobuniti. Znas i srbi u Hrvatskoj nisu hteli da rihvate plan Z-4 pa su izgubili sve, sada bi bili presretni da im i to daju. Pocni da ucis srpski jer ce ti trebati budi siguran. A to sto vi kazete da ste neovisni to stavi macku na rep. To mozes pricati tvom tati i mami koji su nepismeni i nikad nisu videli sveta. Sa vasim pasosima mozete samo u zemlje koje su vas prizale i to je sve a to je niti jedna trecina. Cao kosovar, nastavi da sanjas nesto sto se dosanjati ne moze.

120 nesvrstanih - to su nesvrstani bre luda glavo zar ne znas sopstveni jezik. Kad ih tata (USA) stisne za muda polovina od njih nece da glasaju ni tamo ni vamo.

A ako mislis da je Kosovo beznacajno u svetskim omerima, nek izvoli Srpska vojska pa nek dodje nek uzme Kosovo. Nek zove i majku kucku Rusiju. Autonomnu pokrajinu ocemo ali za Presevo i Bujanovac jer za Kosovo je sve zavrseno i sve dok si ti ziv neces videti Srbina na Kosovu.

A sta ako medjunarodni sud kaze, jeste samostalnost Kosova je legitiman cin. Sta ce onda biti u takvom scenariju, hoce li i administracija Srbije priznati taj legitiman cin u tom slucaju. Batina uvijek ima dva kraja.

Slusajte bre siptari sto pisete na srpskim novinama,zasto ne komentarisete malo na albanskim listovima?Sta je bilo nije valjda da ni to nemate?E izvinite zaboravili smo to da vam napravimo ali nema veze to ce verovatno vasi sponzori da srede putem humanitarne pomoci i sve te organizacije vama dobro poznate posto sacinjavaju polovinu vaseg domaceg dohotka.Stvarno delujete kao neki bezmozgasi, izkompleksirani maksimalno sto pokazuju vasi komentari puni ruznih reci koji verovatno sacinjavaju vecinu vaseg recnika.Ma nije vama lako!Ne znate odakle poticete,ne znate kuda idete a sto je najgore to drugi odlucuju za vas (cuj ameri) i nista se kod vas ne menja,nego mozda ce se ameri smilovati malo na vasu sudbinu pa bace neku kintu cisto da ne propadnete nacisto,a kad oni budu propali u dugove sa kinom,japanom itd i kad se njihovo carstvo bude zaljulalo e onda cemo ponovo da razgovaramo kao dobri stari poznanici i vraticemo vas na vasu prvobitnu ulogu sluga a mislim cak da cete to prihvatiti kao milost isto kao sto ste to prihvatili od amera...Ma salimo se bre sipci samo se gonite sa nasih novina i sto dalje od srbije jer cemo stvarno jednog dana da vas istrebimo ako nastavite da se sirite!Pozz i zapamtite da bog cuva SRBE!

Алал вера нашим лобистима које скупо плаћамо. Чујте ово:

"Srpski lobista u Vašingtonu Džejms Džatras kaže za Glas da se „obrađuju“ države koje su „na platnom spisku Amerike“."

Па ко је, бре, луд да верује да ће нека земља, која је на платном списку Америке, послушати неку тамо Србију, а угристи руку која је храни. Америка ће таквима само да нареди и долазе признања ко од шале.

Nailaze vetrovi i talasi, koji opasno ljuljaju ovaj prekookeanski brod.Metereolozi najavljuju da oluja dobija na intenzitetu.Sta li ce biti sa putnicima tog broda,koji su se na jedvite jade popeli i jedva zauzeli mesto u nekom cosku palube te grdosije.Da li ce im kapetan broda kada se pojaca oluja,saopstiti da moraju da napuste brod radi bezbednosti istog, jer je pretovaren. STA ONDA? Da li ce i tada biti ovolikog radovanja Srpskoj nesreci ili ce biti kukanja da se baci pojas za spasavanje.Videcemo? Kazu ljudi da se istorija ciklicno ponavlja i da tu gesaka nema. Izgleda da svemir dobija i vraca energiju - po zasluzi.

Овај Јеремија само набија дневнице, никакве то везе нема са Србијом. Изјебаће нас ко крме масну крпу, као и увек. То им је концепција и дневни ред, да нас дриблају на све могуће начине, освета за 1 и 2 светски рат (јер нисмо хтели да будемо швабе).

Било каква комуникација са "усташким нацијама" је аутогол за Србију, све и кад би рекли Србија је до Беча. У међувремену Србија је онолика где српски војник стане.

Само Сила Србина Спашава. Спремте се Четници.

Ma ljudi moji sta je ovo,pa albanci navalili ovoliko na srbijanske sajtove,pa pisu li pisu.Ako neka,nije to lose.Govorite srpski da vas ceo svet razume.evo poslacemo im i jedan pozdrav!

Objavljivanjem siptarskih komendara , odajemo utisak zainteresovanosti za njihovo misljenje. Ja stvarno ne razumem koje zadovoljstvo moderatora je da izaziva jos vecu mrznju i netrpeljivost. Mi njihove stavove znama dozvolite nam da u nasim novinama na miru iznosimo svoje bolove bez opasnosti da ce tamo neki Siptar koji se siri po tudjem otetom ognjistu javno uzivati u bolu orobljenog i oteranog. Ja vas sa postovanjem molim da ne oprobavate svoja vidjenja demokratije na ovako bizaran nacin.

KOSOVAR

Sta se toliko ceses, nesto pocelo da rte svrbi, samo se ti cesi bice ti lakse. Vidim dosta dobro govoris srpski mora da si bio nekom srbinu sluga kad si ga tako dobro savlado. To ti je u stvari veliki plus, jer kad se srbi vrate i kad im se plati sva otsteta opet ces moci da sluzis kod srba, srbi nisu zlopamtila. Mi smo krscani isto kao i vasi prijatelji Amerikanci. Priziovas srpsku vojsku da dodje na Kosovo, nedaj ti boze da se to jos jednom pono, bilo bi krvi do koljena a zna se ko bi krvario. Srpska avijacija ima da vas raznese za 3 sata, da ne ostane kamen na kamenu covece, o cemu ti pricas. Imate 20000 ljudi i hocete a ratujete sa drzavaom koja moze da angazira 1.000.000 vojnika. Dok bi vasi prijatelji shvatili sta se desava vas nebi bilo. Pa zar ne vidis sta se dogodilo Gruziji, imaju amerikanci svoje instruktore tamo njih preko stotinu i sta su napravili nista cisti poraz, razorena sva vojna infrastruktura, vojne baze, aerodromi, luke, blic krig burazeru pa ti sad misli sta hoces. Srja ima 800 tenkova a koliko to ima Kosovo. Koliko avijona i Helikoptera imate. Bjase jedan dobar naslov u G.Javnosti "Siptrai prete praznom puskom" moras obvezno da ga procitas. Prije su se na ovim sajtovima javljali tvoji zemljaci, sada ih vise nema, izgubili tekst, nemaju sta da kazu. Stalno su pricali kako ce Kosovo biti nezavisno a ono prodjose godine a ono jos uvek nisa, a neci ni biti. Kazes nesvrstani ima da slusaju sta im amerika kaze, pa sto onda do sada bnisu vas priznali, dali to ima neki odredi trenutak kad ce se to dogoditi. Vi svaki mesec pricate, sad dolazi serija kad ono tamo jedva u tri meseca dve drzave. Nema nikakove serije niti ce je biti. Sada pogotovo posle Gruzije niko nije lud d otvara Pandurinu kutiju. Sto je bilo bilo je vise nece biti. I da ti dam prijateljski savet iako ga nisi zasluzio, budi pametan i uzmi srpski pasos mozda ti zatreba, a ako ne zatreba nis nisi izgubio. I nakraju da ti kazem, ratovao am ja na Kosovu i vrlo dobro znam kakvi ste borci, ti mozes da pricas sta hoces ali vi ste rodjene kukavice. Jaki ste samo kad ste u hordi a kad vas zarobimo onda placete ko mala deca i zapomagate, nemoj komadante imam deca i zena, ali kad oni siluju zene pred decom i kad ih nakon toga ubiju onda su junaci. Vase junastvo je dokazano. Srbija je ratovala sa 19 najacih zemaljasveta i sta su napravili nista, sto nisu dosli sa pesadijom na Kosovo da nam srbima pokazu kakovi su borci, jebali bi im majku za tri dana bi ih isterali van. I oni su samo borci kad sa visine od 40 km bombadiraju i ubijaju civile. Mozes da se javis kao dobrovoljac i odes u Irak i Afganistan da ubijas civile tvoje vere i veroispovesti, eto koliko vi casti imate. Pobise vam civile u koloni kja se vracala kuci, njih 72 i vi im to oprastate, pa kako vas nije stid. Sa svojim trabunjanjem ovde neces nista postici, to je pisanje uz vetar i nista drugo.

"biti neprijatelj amerike je opasno, ali biti njen prijatelj je svakako pogubno ".

ova situacija sa kosovom kao "nezavisnom" drzavom potrajat ce onoliko dugo, koliko potraje americki interes i EU sljepilo na balkanu.

ne zaboravimo jos jednu stvar: sve ove zemlje, pogotovo europske, nemaju nikakvu podrsku u svojem stanovnistvu, vec samo tzv real politika djeluje ............

sipci, ne bi vam bio u kozi.

pozdrav

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.