Bezbednost aerodroma – zajednička glavobolja

Izvor: Vostok.rs, 01.Feb.2011, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bezbednost aerodroma – zajednička glavobolja

01.02.2011. - Po tehničkoj opremljenosti ruski aerodromi stoje u istom nizu sa aerodromima Zapadne Evrope

Kako osigurati bezbednost na aerodromima? Ovo pitanje ponovo je iskrslo pred snagama bezbednosti i ekspertima čitavog sveta posle krvavog terorističkog akta na moskovskom aerodromu Domodedovo. Tada je snažna eksplozija odnela 35 života, još više od sto je ranjeno.

Terorista samoubica je kativirao >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << eksploziv u sali za dolaske. Na tom mestu uvek je mnogo sveta: oni koji čekaju, taksista, onih koji dočekuju klijente. Mada je ova zona opremljena kamerama za posmatranje i detektorima metala, dostup u nju je slobodan. Ista situacija se vidi na mnogim aeordromima Evrope i Amerike, gde nema totalnog pregleda onih koji čekaju. Što se tiče sistema bezbednosti ruskih aerodroma, on odgovara svetskim standardima, ističu eksperti. Po tehničkoj opremljenosti ruski aerodromi stoje u istom nizu sa aerodromima Zapadne Evrope, izjavio je francuski kriminolog, ekspert za avijacionu bezbednost Kristof Noden. Glavni problem na kome treba raditi je poboljšanje kvaliteta rada službenika odgovornih za bezbednost na aerodromu, smatra ekspert. Stručnjaci na licu mesta treba da znaju jezike, da budu psiholozi i da vešto koriste aparaturu.

Ali moskovski teroristički akt pokazao je slaba mesta svih anjerdroma sveta, ističe predsednik komiteta za bezbednsot Državne dume Vladimir Vasiljev.

Zona dolazaka, takozvana čista zona, kako je određuju stručnjci, ona se tako i naziva zato što ovde postoji kontrola koju vidimo i koju ne vidimo. Između ostalog, Domodedovo odgovara danas tim zahtevima, inače tamo ne bi bile akdreditovane međunarodne saobraćajne kompanije, između ostalog i izraelske. I danas ova zona aerodroma Domodedovo u potpunosti odgovara međunarodnim zahtevima u pogledu bezbednsoti. Teroristički akt se desio u otvorenoj zoni dostupa, a ova zona kako tvrde stručnjaci međunarodnog nivoa, nažalost, osetljivo je mesto svih aerodroma sveta.

Specijalne službe pronalaze nove metode koje pomažu da se spreče zločini. Reč je o tehnološkim novinama: analizatorima gasa, detektorima eksploziva.

Ali osnovni akcenat ipak treba staviti na preventivne mere, ubeđen je glavni urednik lista Nacionalna odbrana Igor Korotčenko.

Treba računati na preventivni rad. To je pre svega otrkivanje planova i zamisli terorističkih grupacija pomoću izvora agenture i preduzimanje blagovremenih mera na sprečavanju terorističkih akata u fazi njihovog planiranja i prepreme. Zato što, podvući ću još jednom, nemoguće je ni metro, ni zgradu aerodroma, ni druga javna mesta učiniti neprobojnim tvrđavama. Tačnije, u svakom slučaju uvek će se naći neki osetljivi momenat u delatnosti pojedinog objekta.

Sada stručnjacima predstoji veliki posao. Zaključci koji su izvedeni posle eksplozije na aerodromu Domodedovo ne trba da ostaju na papiru. Organizacija sistema bezbednosti na saobraćajnim čvorovima iz korena se revidira. Ali i sami putnici treba da budu budniji i pažljiviji.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.