Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez skorijeg približavanja pravoslavne i katoličke crkve

MOSKVA - Novi patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril najverovatnije u skorijoj budućnosti neće načiniti značajnije poteze kako bi se premostio gotovo hiljadugodišnji jaz prema Katoličkoj crkvi, rekao je danas visoki predstavnik Vatikana kardinal Valter Kasper.

Kasper je, posle sastanka sa patrijarhom Kirilom u Moskvi, za agenciju Rojters rekao da novi poglavar Ruske pravoslavne crkve nije nagovestio da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izmeniti prilično hladan stav svog prethodnika Aleksija Drugog prema Vatikanu.

"Ono što je govorio poslednjih dana i ono što je meni danas rekao, svodi se na isto. Tako da ne vidim nikakvu promenu njegovog stava", rekao je Kasper, predsednik Papskog veća za unapređenje odnosa među hrišćanima, u intervjuu za agenciju Rojters.

Kasper je rekao i da na današnjem sastanku s Kirilom nije razmatrana glavna tema susreta, već da su dve strane razgovarale o socijalnim problemima, zapadnim vrednostima i svetskoj finansijskoj krizi.

Kardinal je ocenio i da bi najbolje bilo da razgovori o približavanju i odnosima dve hrišćanske crkve počnu za godinu dana.

Patrijarh Kiril, ustoličen u nedelju na ceremoniji u moskovskom Hramu Hrista Spasitelja, smatra se duhovnikom liberalne orijentacije i jedan je od retkih visokih zvaničnika RPS koji se sastao sa papom Benediktom Šesnaestim, dok je bio na mestu predsednika Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije.

To je pobudilo nade da bi imenovanje Kirila za ruskog patrijarha približilo dve hrišćanske veroispovesti i, možda, dovelo do istorijskog susreta između pape i patrijarha.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.