Bajke o kompozitorima i mamama

Izvor: Vostok.rs, 17.Jul.2011, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajke o kompozitorima i mamama

17.07.2011. -

Dva ruska animaciona filma su uključena u program 4. Međunarodnog festivala animacije (15.-21. jul) u poljskom gradu Poznanj. Prvi je snimila poznati reditelj Oksana Čerkasova, a drugi apsolvent moskovskog Instituta filmske umetnosti Ana Artemjeva.

Oksana Čerkasova predstavlja u Poljskoj film Džoakino Rosini. To je deo međunarodnog obrazovnog projekta, koji je inicirala Rusija, - njegov zajednički >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << naziv je Bajke starog klavira. Za taj projekat su u Engleskoj snimili animacioni film o ruskom klasiku Čajkovskom, u SAD-ama o genijalnom Austrijancu Mocartu, a ruski umetnici stvaraju likove velikih Italijana – Antonija Vivaldija i Džoakino Rosinija.

Oksana Čerkasova, svakako, u svom radu nije mogla a da zaobiđe poznatu činjenicu da je Rosini, pored muzičkog talenta imao i kulinarski, i inače bio poznat kao duhovit čovek. Zato se akcija u filmu odvija u kuhinji. Među loncima i tepsijama, u mirisavoj pari stvara svoja dela kompozitor i kulinar Džoakino Rosini. To je u pravom smislu reči njegova stvaralačka kuhinja. Dok secka glive i zelje, on peva arije iz popularnih opera. Pomažu mu u jednom i drugom mali kuvari, koji na ekranu podsećaju na note. U rukama mađioničara peva i povrće – Trio tomato ili Kavatinu salate. Ogromno je zadovoljstvo raditi sa takvim materijalom, to je pravo uživanje! – kaže u svom intervjuu Glasu Rusije Oksana Čerkasova.

Rosini je bio veseo, šarmantan, duhovit – idol svog doba! Komponuje operu, a onda nešto iz kulinarije. Posle opere Vilgelm Tel je on napravio fantastičnu tortu od jabuka! A kada je propao Sevilski berberin, on je samo jednom u životu plakao i onesvestio se – za njega je to bio pravi šok, prva grandiozna propast. Krivo mu je bilo zbog pevača. Zato je on napravio za izvođače kolače Figaro u obliku" mrtvačkih sanduka. Pevači su ih pojeli, smejali se, izašli na balkon i počeli da pevaju arije. Dole se okupilo mnogo obožavalaca, sutradan je sala, gde se davao Sevilski berberin, bila dupke puna"

Film Oksane Čerkasove se bazira na humoru, a film Ane Artemjeve Živela je mama na apsurdu. To je inače diplomski rad Ane, koji je već dobio 8 ruskih i međunarodnih nagrada. Priča o mami koja sve ume, sve stiže i nikada neće napustiti u nesreći, podseća na apsurdističke priče ruskog pisca Danila Harmsa, a slike podsećaju na platna holanskih slikara Brojgela Seniora i Bosha. To su zaista moji omiljeni slikari, - priznala je u intervjuu Glasu Rusije Ana Artemjeva.

Inače mi se dopada Severna Renesansa, - nastavlja Ana. – I ja sam imala događaj, koji je odgovarao ovom rešenju. Čitala sam ćerci bajke pod naslovom Bajke o mamama. Njihov autor je Sergej Sedov, savremeni pripovedač, koji nastavlja tradicije apsurdista. On ima apsolutno nelogične priče, koje se dopadaju deci, a nisu uvek razumljive za odrasle. Međutim, heroji Brojgela strašno izgledaju, nije mogla mama da ima strašno lice. Zato sam lica za svoje junake uzela od Kranaha Seniora, od Memlinga. Svaku figuricu sam montirala od dela različitih umetnika.

Posebnu čar pridali su animacionom filmu muzika Alfreda Šnitkea i glas trogodišnje ćerke reditelja – Saše Puškine. Sada Ana želi da stvori seriju filmova Bajke o mamama na osnovi dela poznatih umetnika da bi dečica gledala ne samo interesantne priče, nego i videla interesantna likovna rešenja.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/duda C./cc-by-nc-sa 3.0

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.