Arhijereji svih pravoslavnih crkava osveštavaju glavni hram u Crnoj gori

Izvor: Vostok.rs, 07.Okt.2013, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arhijereji svih pravoslavnih crkava osveštavaju glavni hram u Crnoj gori

07.10.2013. - Jedna od najvećih hrišćanskih svetinja u 21. veku

Svečanosti u čast 1700. godišnjice uvođenja hrišćanstva završavaju se danas u glavnom gradu Crne Gore Podgorici. U ovom gradu izgrađen je najveći u 21. veku hrišćanski hram – Vaskrsenja Hristovog.

U osvećenju katedralnog hrama Crne Gore, koji pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, učestvovaće poglavari i predstavnici svih pravoslavnih crkava na svetu, a među njima je i patrijarh >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << moskovski i cele Rusije Kiril.

U simbolici hrama korišćene su mnogobrojne ruske svetinje. Na taj način Crna Gora naglašava viševekovnu bratsku vezu sa Rusijom, koja joj je priticala u pomoć u teškim trenucima, i zajedničku hriščćansku veru. Ovo je ranije izjavio u razgovoru sa ruskim novinarima mintropolit crnogorski i primorski Amfilohije.

„U sabornom hramu se nalazi freska carske porodice. Srbi veoma cene Nikolaja Drugog. On je mnogo uradio za naše hramove i manastire, podržao je Srbiju i Crnu Goru u Prvom svetskom ratu, zaštitio je srpsku vojsku, kada je odstupala obalom. Kada se pokazalo da saveznici ne misle da joj pomognu, tada je car Nikolaj zapretio Antanti da će izaći iz alijanse. On je pokazao solidarnost i ljubav prema srpskom narodu, a to je nemoguće zaboraviti", naglasio je crnogorski mitropolit.

Jedna od svetinja u hramu biće kopija Vladimirske ikone Bogorodice, koja je prema rečima vladike Amfilohija, poslata iz Tretjakovske galerije. Svih 17 zvona izliveno je u Voronježu.

Hram u Podgorici izgrađen je u vizantijskom stilu, visok je 40 metara, a građen je 20 godina. Na početku gradnje ovde je održao službu ruski patrijarh Aleskej Drugi i sadašnji patrijarh, tada mitropolit Kiril.

„Ovo mesto je čuveno. Mi to nismo znali, bog je znao. Ovde je prolazio čuveni put, koji je povezivao Rim, Balkan,Konstantinopolj, Jerusalim. A imanje, kako se pokazalo, pripada manastiru Hilandaru, srpskoj porodici na Svetoj gori Atonskoj, rekao je mitropolit. Prema njegovim rečima, pored manastirskih zidina zasađena je vinova loza iz atonskog manastira, a u unutrašnjosti se sa jedne strane nalazi krst cara Konstantina Velikog, a sa druge krst čuvenog srpskog naučnika i fizičara Nikole Tesle, rekao je vladika. 

Izvor: Glas Rusije, foto: Milena Faustova/«Golos Rossii»    

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Đukanović: Crkva na Rumiji će biti srušena ili legalizovana

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Okt.2013

Svi nelegalno sagrađeni objekti u Crnoj Gori, a takva je i crkva na Rumiji,  moraju biti ili legalizovani ili uklonjeni, saopštio je premijer Milo Đukanović. On je poručio Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) da, umesto kritike državi, treba da pokažu istrajnost, mudrost i čvrstinu opredeljanja...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.