Izvor: Politika, 04.Feb.2015, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arhiepiskop Jovan odlazi u Rusiju na lečenje

Ohridski arhiepiskop, čije je zdravstveno stanje pogoršano, narednih dana bi trebalo da stigne u Rusiju

Ohridski arhiepiskop Jovan (Vraniškovski), koji je u ponedeljak pušten na uslovnu slobodu, zbog narušenog zdravlja otići će u Rusiju na lečenje, objavila je juče Srpska pravoslavna crkva.

„Očekuje se da arhiepiskop Jovan narednih dana, u skladu sa dostavljenim mu pozivom svetejšega patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila, a sa blagoslovom svetejšega >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << patrijarha srpskog Irineja, stigne u Rusiju na lečenje”, navodi se u zajedničkom saopštenju Službe za komunikaciju Odeljenja spoljnih crkvenih veza Moskovske patrijaršije i Informativne službe SPC.

Srpska i ruska crkva pozdravljaju oslobađanje ohridskog arhiepiskopa, ističe se na kraju ovog teksta u kojem se podseća da je arhiepiskopa Jovana 20. decembra posetio mitropolit volokolamski Ilarion (Alfejev), ali i da ga je u zatvoru Idrizovo nadomak Skoplja, 28. januara, posetio episkop bački Irinej u pratnji arhimandrita Filipa.

„Pitanje njegovog položaja i stanja zdravlja razmatrano je prilikom bratskog susreta Njegove svetosti patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila i Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja u Beogradu, 15. novembra 2014. godine”, ističe se u saopštenju dve crkve.

Izjave u vezi sa dugo očekivanim puštanjem na uslovnu slobodu arhiepiskopa Jovana i njegovim zdravstvenim stanjem juče se nisu mogle dobiti u zvaničnim krugovima SPC. Kako nam je objašnjeno, stav je da se, za sada, osim zajedničkog saopštenja informativnih službi ruske i srpske crkve, niko ne oglašava. Takođe, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja izjave za javnost neće davati ni arhiepiskop Jovan, objavila je Ohridska arhiepiskopija.

U saopštenju Ohridske arhiepiskopije objavljenom neposredno pošto je u ponedeljak kasno po podne vladika Jovan izašao iz zatvora, navodi se da se ohridski arhiepiskop zahvaljuje svima koji su na bilo koji način doprineli da on ranije bude oslobođen iz zatvora. Patrijarh srpski Irinej i patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril „nesporno su izvršili najsilnije i najefikasnije delanje” za oslobađanje ohridskog arhiepiskopa i njima se on najiskrenije zahvaljuje, ističući da njihova podrška nije bila samo molitvena, već i delatna, navodi se u saopštenju.

Uslovna sloboda arhiepiskopu Jovanu, po rešenju Krivičnog suda u Skoplju, traje do 23. marta 2017. godine. U poslednjih 12 godina, arhiepiskop Jovan osam puta je bio u zatvoru. Poslednji put, Osnovni sud u Skoplju osudio ga je na tri godine zatvora zbog pronevere 250.000 evra u vreme dok je bio vladika MPC. U svom izveštaju 2013. godine Helsinški komitet za ljudska prava nazvao je arhiepiskopa Jovana prvim političkim zatvorenikom u Makedoniji od njenog osamostaljivanja.

Jelena Čalija

objavljeno: 04.02.2015.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.