Anton Pavlovič Čehov − ruski novelista, pripovedač i dramski pisac

Izvor: Studnel.com, 29.Jan.2016, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anton Pavlovič Čehov − ruski novelista, pripovedač i dramski pisac

Rođen je kao treće od šestoro dece trgovca Pavela Jegorovića i Jevgenije Jakovljevne Morozove u Tanarogu u Rusiji, u blizini Azovskog mora. Srednju školu je završio u svom rodnom gradu, nakon čega odlazi u Moskvu na studije medicine. Diplomirao je 1884. godine i odmah započeo lekarsku karijeru. Radio je kao lekar, a u isto vreme je i pisao, što je pogoršavalo njegovo zdravstveno stanje koje je bilo loše jer je >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << bolovao od tuberkuloze. Proputovao je Švajcarsku, Italiju i Francusku jer je osećao potrebu da upozna književni život evropskih gradova. 
U toku studija objavljivao je humorističku prozu, a nakon toga se okrenuo pripovetkama i novelama. Humor zamenjuje sumornim sagledavanjem života i čoveka. Rukovodio se devizama: Kratkoća je sestra talenta i Pisati treba tako da rečima bude tesno, a mislima široko. Najpoznatije njegove pripovetke i novele su: Čovek u futroli, Paviljon 6, Kameleon, Seljaci, Tuga, Činovnikova smrt, Stepa. Takođe su poznate i njegove drame: Ivanov, Galeb, Ujka Vanja, Tri sestre, Višnjik.

Foto: www.wikipedia.org
Interesantno je to da su njegove drame značajno uticale na tokove razvitaka evropske drame. Čehov je promenio pozorišni svet ovim dramama. Često je bio razočaran kada su njegove drame bile izvođene kao tragedije, bez obzira na komične elemente kojima je svaka od njih bila prožeta. Smatrao je da tužni momenti nikako ne bi trebalo da nadvladaju one neizmerno smešne elemente. U njegovim dramama ne postoji dramski sukob, već sve proizilazi iz psihičkih stanja, osećanja i unutrašnjih sukoba ličnosti.
Bio je oženjen Olgom Kniper koja je igrala u svakoj od njegovih poznatih drama. Putovanja su bila konstanta u Čehovljevom životu, pa tako 1891. godine odlazi u obilazak zapadne Evrope, kada i izdaje novele Dvoboj i Žena sa sela. Besplatno je lečio najsiromašnije seljake i borio se protiv gladi kada je nastupila epidemija kolere u periodu između 1892. i 1893. U maju 1898. godine vraća se iz inostranstva i živi na Jalti, gde doživljava napade tuberkuloze. Godine 1903. objavljuje svoju poslednju priču Zaručena. Čehov umire 15. jula u Nemačkoj, gde je otišao sa ženom na lečenje od tuberkuloze. 
Izvori: opusteno.rs, secanja.com.

na danasnji dananton pavlovic cehovcehovrusijapisacbiografija

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.