Amerika dala ponudu Rusiji; Moskva rekla: Ne

Izvor: B92, 06.Dec.2023, 00:00

Amerika dala ponudu Rusiji; Moskva rekla: Ne

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena dala je Rusiji novu ponudu da se iz ruskih zatvora oslobode Amerikanci Pol Vilan i Evan Gerškovič.

Moskva je to odbila, saopšteno danas iz Stejt departmenta.

Portparol američkog ministarstva spoljnih poslova Metju Miler nije govorio o detaljima ponude niti zašto ju je Rusija odbila, ali informacija koju je otkrio sugeriše da Vašington i dalje pregovara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa Moskvom kako bi pokušao da dovede Vilana i Gerškoviča kući, prenosi Glas Amerike.

"Rusi su odbacili predlog, ali nas to neće sprečiti da nastavimo da radimo sve što možemo da pokušamo da obojicu dovedemo kući", rekao je Miler na konferenciji za novinare.

Vilan, ekspert za korporativnu bezbednost iz Mičigena nalazi se u ruskom zatvoru od decembra 2018. godine, kada je uhapšen po optužbama za špijunažu. Osuđen je na 16 godina zatvora, a on i američka vlada odbacuju optužbe.

Gerškovič, novinar američkog lista Volstrit džurnal (WSJ), priveden je u martu dok je bio na novinarskom zadatku u ruskom gradu Jekaterinburgu, oko 2.000 kilometara udaljenom od Moskve. Ruske vlasti su ga optužile za špijunažu, a Gerškovič i WSJ negiraju optužbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.