Američki lekari: Smrt ruskog dečaka nesrećan slučaj, Moskva zabrinuta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2013, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki lekari: Smrt ruskog dečaka nesrećan slučaj, Moskva zabrinuta

OSTIN,MOSKVA -

Rezultati autopsije tela trogodišnjeg ruskog dečaka, koji je usvojen u Teksasu, a preminuo u januaru, pokazali su da je njegova smrt, koja je izazvala dodatne tenzije između SAD i Rusije, bila nesrećan slučaj, saopštili su američki lekari. Rusija je izrazila zabrinutost zbog toga što su američki lekari zaključili da par iz Teksasa, nije kriv za njegovu dečaka.

Maksim Kuzmin, odnosno Maks Šato, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koga je iz ruskog sirotišta usvojio par iz Teksasa, preminuo je 21. januara, a istaknuti ruski zvaničnik izazvao je pravu buru u javnosti prošlog meseca, tvrdeći da je dečaka ubila njegova majka.

Međutim, četiri američka lekara zaključila su da je dečak preminuo nesrećnim slučajem, zbog oštećene arterije u stomaku, kao i da je imao povrede na telu koje je sam sebi naneo, budući da se navodi i da je bio mentalno bolestan.

Nakon što su pregledali rezultate autopsije, lekari su rekli da usvojeni roditelji malog Maksa nisu učinili ništa loše, javio je Bi-Bi-Si.

Istraga u SAD o ovom slučaju je još u toku, a tužioci će razmotriti pokretanje tužbe za nebrigu o detetu i nenamerno povređivanje.

Rusija zabrinuta

"Moskva je zabrinuta zbog izveštaja o tome da je, prema zvaničnoj verziji, smrt Maksima Kuzmina prouzrokovala oštećena arterija u njegovom stomaku", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Ministarstvo je istaklo da se rezultati autopsije iz SAD smatraju nepotpunim i da se od američkih vlasti zahteva da Rusiji dostave potrebnu dokumentaciju kako bi se rasvetlio ovaj slučaj, uključujući dečakovu smrtovnicu, javila je agencija Frans pres.

Ruske vlasti nezavisno vode istragu o smrti dečaka, a poslanici u Dumi zatražili su da brat preminulog ruskog dečaka, koga je usvojila ista porodica prošle jeseni, bude vraćen u Rusiju.

Moskva odavno ulaže pritužbe na tretman ruske siročadi koju su usvojili američki roditelji, a Rusi su u decembru usvojili zakon kojim se Amerikancima zabranjuje da usvajaju rusku decu.

U Moskvi miting

U Moskvi je u 14. 00 sati po lokalnom vremenu, zakazan miting i protestna šetnja pod nazivom "Marš za prava dece" organizuje pokret "Ruske majke" povodom smrti Maksima Kuzmina .

Organizatori skupa žele da skrenu pažnju na problem usvajanja ruske dece u inostranstvu, ali i da pozovu da se poništi usvajanje i da se u Rusiju vrati brat Maksima, dvogodišnji Kiril kojeg je usvojila ista porodica.

U međuvremenu je Ruski savez studenata na svom sajtu objavio da pojedini moskovski fakulteti primoravaju studente da prisustvuju mitingu. Organizatori su demantovali ovu tvrdnju, prenose ruske agencije.

Organizatori su najavili oko 5000 učesnika, među kojima će biti i javne ličnosti i umetnici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusi zabrinuti zbog izvještaja o dječakovoj smrti

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Mar.2013

MOSKVA - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je danas zabrinutost povodom saopštenja američkih vlasti u kojem je smrt trogodišnjeg usvojenog ruskog dječaka okarakterisana kao nesrećan slučaj.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.