Izvor: Nezavisne Novine, 07.Okt.2016, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki generali upozoravaju: Rat sa Rusijom biće brz, smrtonosan i neizbježan

MOSKVA - Razvijajući temu međunarodnog oružanog sukoba, general-major Vilijam Hiks naveo je da će vještačka inteligencija i automatizovani sistemi upravljanja raznim vrstama naoružanja ubrzati tok budućih vojnih sukoba, piše "Indipendent".

"Brzina kojom će mašine donositi odluke u dalekoj budućnosti biće izazov za našu mogućnost da njima upravljamo. To će zahtjevati razvoj novih odnosa čovjeka >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i mašine", rekao je Hiks.

General je dodao da su tehnološka dostignuća Rusije i Kine primorale Bijelu kuću da se pripremi za "vojna dejstva takvih razmjera, sa kojima se kopnena vojska SAD nije suočila još od vremena Korejskog rata".

General-potporučnik Džozef Anderson, zamjenik predjsednika Ujedinjenog komiteta načelnika štabova, izjavio je da zemlje "koje agresivno pariraju SAD u vojnoj sferi predstavljaju egzistencijalnu prijetnju za Zapad".

"Na koju se zemlju to može odnositi? Na Rusiju?", rekao je Anderson.

A načelnik Štaba kopnene vojske SAD, general Mark Mili, izjavio je da je takav rat "praktično garantovan".

On je, takođe, naveo da bi protivnici Sjedinjenih Američkih Država mogli da okončaju američku prednost u vazduhu i da ne dozvole američkoj mornarici da se domogne bojnog polja.

A potom će kopnena vojska biti primorana da stvori uslove za angažovanje ratne mornarice i avijacije.

"Oni moraju biti spremni za borbe u sajberprostoru, kao i da ratuju bez satelitskih veza i sistema navigacije na koje su tako navikli", smatra Mili.

Podsjetimo da je ranije zvanični predstavnik Stejt departmenta SAD Džon Kirbi izjavio da će Moskva i dalje "slati u domovinu tijela vojnika u džakovima i trošiti resurse ukoliko ne prekine nasilje u Siriji".

Prema njegovim rečima, u slučaju produžavanja sukoba ekstremisti će moći da iskoriste situaciju da napadnu gradove u Rusiji, a "biće oboreno još više ruskih aviona".

Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je da Moskva izjave SAD o mogućnosti terorističkih napada u Rusiji ne shvata drugačije nego kao poziv teroristima na akciju.

Pored toga, poslije pisanja zapadnih medija o tome da Bijela kuća razmatra mogućnost napada na sirijsku vladinu armiju, zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov preporučio je Vašingtonu da "pažljivo razmotri moguće posljedice realizacije takvih planova" i dodao da radijus dejstva ruskih raketnih sistema "zemlja-vazduh" može da "bude iznenađenje za bilo koji nepoznati objekat".

(Sputnjik,Indipendent)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.