Američki dvostruki agent koji je radio za Moskvu pronađen mrtav

Izvor: B92, 06.Jun.2023, 07:15

Američki dvostruki agent koji je radio za Moskvu pronađen mrtav

Američki dvostruki špijun koji je radio za Rusiju, Robert Hansen, pronađen je mrtav u zatvoru u Denveru u saveznoj državi Kolorado.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, Hansen je bio bivši agent FBI-ja, a 1985. godine je počeo da poverljive informacije šalje u Sovjetski Savez.

Na sajtu FBI-ja se navodi da je on ''kompromitovao brojne ljudske izvore, kontraobaveštajne tehnike, istrage, desetine poverljivih dokumenata američke vlade i tehničke operacije od izuzetnog značaja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i vrednosti''.

Iako se povremeno sumnjalo u njegove aktivnosti, godinama nije bio uhvaćen.

Nakon što je FBI uhapsio špijuna Oldriha Hejzena Ejmesa 1994. godine i nakon što je utvrđeno da informacije i dalje stižu do Sovjetskog Saveza, u Birou je intezivirana istraga o Hansenu.

On je trebalo da se penzioniše, tako da je FBI brzo reagovao u pokušaju da ga uhvati "na delu".

''Ono što smo želeli je da dobijemo dovoljno dokaza da ga osudimo, a krajnji cilj je bio da ga uhvatimo na delu'', rekla je bivša zamenica pomoćnika direktora Kontraobaveštajnog odeljenja FBI-ja, Debra Evans Smit.

Hansen je počeo da radi u svojoj novoj kancelariji, u kojoj su bili skrivene kamere i mikrofoni, u sedištu FBI u januaru 2001. godine, nakon čega je uhapšen.

Osuđen je 2002. na doživotni zatvor zbog špijunaže.

Britanski javni servis navodi da je Hansen, za vreme dok je slao informacije u Moskvu, primio više od 1,4 miliona dolara u gotovini, dijamantima i novcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.