Abramovičev brod 1,4 mil.€ nedeljno

Izvor: B92, 21.Jul.2011, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abramovičev brod 1,4 mil.€ nedeljno

Moskva -- Ruski oligarh Roman Abramović pre šest meseci dobio je novu megajahtu "Eclipse" vrednu 340 milona evra, a već je izdaje po ceno od 1,4 miliona evra nedeljno.

Iako bi dva velika bazena, od kojih je jedan dužine 16 metara, teretana, plesna dvorana, sauna i druge pogodnosti koje ova jahta nudi nekome držale pažnju danima, šuška se da je Abramovič na ovom luksuznom plovilu proveo svega nekoliko sati.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Da je u pitanju prava ploveća vila, govori i podatak da jahta ima čak 15 dvokrevetnih kabina, od kojih je svaka opremljena kupatilom i LCD televizorom prečnika 72 inča.

Abramovičeva jahta ima i najmoderniju tehnologiju koja njemu i njegovim gostima garantuje privatnost i bezbednost tokom plovidbe zahvaljujući sistemu za odbranu od raketnih projektila, prozorima otpornim na metke i specijalnom štitu protiv paparaca. Konkretno, ova zaštita funkcioniše tako što usmerava laserski svetlosni znak ukoliko u blizini detektuje fotoaparat, ali ih ne uništava, već osvetljava fotografije, koje tako postaju neupotrebljive.

Iako deluje primamljivo, jahta na kojoj je zaposleno 70 ljudi skupa je igračka, čega je očigledno i sam Abramovič postao svestan. Naime, godišnji troškovi, koji treba da pokriju i plate zaposlenih i održavanje jahte iznose oko 55 miliona evra. Da bi sve na jahti bilo u savršenom redu, dnevni troškovi iznose više od 200.000 evra, u šta ne ulazi cena goriva, jer je za pun rezervoar potrebno dodatnih 450.000 evra.

Kako bi što lakše došao do potencijalnih klijenata, Abramovič je poslove oko iznajmljivanja jahte preneo u ruke jedne od najpoznatijih agencija „Super Yachts Monaco”, na čijem se spisku nalaze samo oni sa najdubljim džepom. Roman Abramovič, koji u svom posedu ima nekoliko ekstravagatnih plovila, naručio je „Eclipse” 2006, a jahta je naredne tri godine građena u brodogradilištu kompanije „Blohm&Voss” u Hamburgu.

Radovi su privedeni kraju u junu 2009, ali je predata na korišćenje vlasniku tek u decembru prošle godine jer su konstruktori radili na testiranju i podešavanju opreme. Prošlog meseca „Eclipse” je nekoliko dana bila usidrena u Veneciji, što se nikako nije dopalo lokalnom stanovništvu, koje je zahtevalo da se jahta ukloni jer ruži pejzaž grada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.