Vreme čine ljudi

Izvor: Politika, 18.Dec.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vreme čine ljudi

Treba nam vera u nas same, ali i u ljude oko nas, pa tek onda u narod i državu, kaže glumac Dragan Bjelogrlić pred premijeru rediteljskog debija „Montevideo, bog te video”

Premijera prvog dela filma „Montevideo, bog te video” u režiji glumca Dragana Bjelogrlića biće održana sutra u 21 sat u Velikoj dvorani „Sava centra”, a zbog velikog interesovanja publike uvedena >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je i dodatna projekcija u 18 sati. Film kojim Bjelogrlić debituje kao reditelj, snimljen je u produkciji kuće „Intermedija netvork”, scenario za oba dela filma i TV seriju napisao je Srđan Dragojević, prema istoimenoj knjizi novinara Vladimira Stankovića.

Montevideo, bog te video” je priča o podvigu srpskih fudbalera, pripremama i učešću srpske fudbalske reprezentacije na prvom Svetskom prvenstvu u Urugvaju 1930. godine kada su osvojili treće mesto. Tadašnji fudbaleri, Blagoje Moša Marjanović i Aleksandar Tirnanić Tirke, postali su zvezde, idoli naroda, a još mnogo godina kasnije bili su markantne figure u našem fudbalu.

Ova istorijska melodrama pruža jedinstven i pomalo nostalgičan pogled na Beograd tridesetih godina, oživljava neka bolja stara vremena podsećajući na drugačiju eru o kojoj smo slušali od naših starih, o eri kada su vrednosti i vrline bile nešto drugačije od onoga što su danas.

– Epoha i tridesete godine prošlog veka su dobra prilika da prikažemo nešto pozitivno. Nove generacije stavljaju znak jednakosti između termina Srbija i sivilo, i to je postao sociološki fenomen. Vreme čine ljudi. Ljudi su ludi, pa naprave ludo vreme. Ako želimo dobro vreme, moramo da pošaljemo pozitivnu poruku – ističe reditelj Bjelogrlić u čijem rediteljskom debiju su se, kako kaže, spojile njegova opsednutost fudbalom, opsesija pričama o prijateljstvu i ljubavi koje su mu najdraže u literaturi i na filmu, i epoha.

– U Srbiji do sada nije ispričana prava priča iz epohe. Epohu sam shvatio kao izazov, pogotovu u trenutku kada srpskim filmom dominiraju crnilo i gorčina, kao neki naš znak prepoznavanja. Zašto sve što je srpsko mora da bude prljavo i ružno – pita se reditelj koji ističe da „najlepše priče iz naše istorije nisu ispričane”.

– Kao nepopravljivi optimista osećam da Srbija sada ima novu šansu da pokažemo svoje prave vrednosti. Treba nam vera u nas same, ali i u ljude oko nas, pa tek onda u narod i državu. Koliko god da svet u kojem živimo nije romantičan, a ovo je najmanje romantičan period u poslednjih 100 godina, moja potreba za romantikom je veća – kaže Bjelogrlić koji je glavne uloge, role fudbalera koji su bili u reprezentaciji koja je učestvovala na Prvom mundijalu u Montevideu, dodelio generaciji mladih srpskih glumaca: Milošu Bikoviću (tumači lik Tirketa), Petru Strugaru (Moša), Andriji Kuzmanoviću, Aleksandru Radojičiću koga smo gledali u „Plavom vozu” i Urošu Jovčiću koji je igrao u „Đavoljoj varoši”. Njima su se pridružili i iskusni: Vojin Ćetković, Nikola Đuričko, Nebojša Ilić, Milutin Karadžić, Branislav Brstina, Sergej Trifunović, Srđan Todorović...

I. Aranđelović

objavljeno: 19/12/2010
Pogledaj vesti o: Montevideo,   Montevideo Bog te video

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.