Montevideo je istinita bajka

Izvor: B92, 18.Dec.2010, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Montevideo je istinita bajka"

Režiser Dragan Bjelogrlić danas je svoj debitantski film "Montevideo, Bog te video" koji će biti premijerno prikazan 20. decembra u beogradskom Sava centru, opisao kao "san ili bajku zasnovanu na istinitom događaju".

"Zvučaću patetično, ali radio sam film godinu ipo, i kada sam ga odgledao, shvatio sam da sam zaista nesvesno odsanjao svoj dugogodišnji san: da je svet mesto na kome se može >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << živeti, da postoje dobri ljudi, i da postoji lepa i plemenita Srbija", rekao je Bjelogrlić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Glumac poznat po filmu "Lepa sela lepo gore" i seriji "Vratiće se rode", rekao je da je za svoj režiserski prvenac morao da ode u prošlost, jer je takav njegov san "mnogo teže odsanjati u sadašnjosti".

"Montevideo, Bog te video", prvi od dva nastavka filma na istu temu i osnova buduće televizijske serije, govori o istorijskom uspehu reprezentacije Kraljevine Jugoslavije, sastavljene isključivo od srpskih fudbalera koja je stigla do polufinala na prvom Svetskom prvenstvu u glavnom gradu Urugvaja, Montevideu 1930. godine.

"Svi likovi su istorijske ličnosti. U filmu je bilo literarne slobode u krojenju priče, ali su bili takvi kakvi su prikazani u filmu", istakao je Bjelogrlić.

Uz poznate glumce u manjim ulogama, Vojina Ćetkovića, Nikolu Đurička, Milutina Karadžića, Branislava Brstinu, Sergeja Trifunovića i Srđana Todorovića, Bjelogrlić je za glavne uloge morao uzeti mlade nade Miloša Bikovića, Petra Strugara, Viktora Savića, Andriju Kuzmanovića i druge.

"Nisam imao mnogo izbora. Junaci priče su realno imali toliko godina koliko i ovi momci. Bio sam osuđen da se obratim neafirmisanim mladim glumcima i to je bio veliki izazov. Pored mnogo stvari, film će mi doneti satisfakciju da sam uspeo da promovišem novu generaciju glumaca", rekao je Bjelogrlić.

Kandidati za uloge su pre glumačkog morali da prođu probu baratanja loptom, a uz pomoć saveta stručnjaka i skoro svakodnevnim pravim fudbalskim treninzima, Bjelogrlić kaže da se došlo dotle da skoro "nijedna scena (igre) nije urađena sa dublerom".

Premda nije imao problema sa kadriranjem ili rešavanjem scena sa glumcima, Bjelogrlić ukazuje da mu je najveći izazov bio da li će uspeti kao režiser debitant da se "emocije ispred kamere posle osete na filmskom platnu".

Srđan Dragojević je rekao da je od njegovih sedam scenarija koji su pretočeni u film, a da ih nije sam režirao, "Montevideo" "najbolje ispao zahvaljujući Draganu, koji je pokazao u svom prvom filmu zavidnu veštinu pričanja i izvanredan rad sa glumcima".

"Mene je jako prijatno iznenadio. Izuzetno mi je drago da film na najbolji način negira podelu između autorskog i bioskopskog filma. To su budalaštine ljudi koji kriju svoj nedostatak srca... Ovo je jak autorski film koji će da vrati publiku u bioskope", ocenio je Dragojević.

Direktor projekta "Montevideo, Bog te video" Zvonimir Šimunec je rekao da je završeno devet epizoda TV-serije, dok snimanje drugog filma počinje u prvoj nedelji februara iduće godine i da Bjelogrlićeva ekipa ide u Montevideo, dobrim delom zahvaljujući saradnji sa urugvajskim Ministarstvom inostranih poslova.

Upitan koliko je budžet projekta koji sprovodi produkcijska kuća "Intermedia Network”, Šimunec je odgovorio da to "ostaje u domenu tajne", ali da je "mnogo za naše uslove".

Prvobitan plan producenata je bio da prvi film bude prikazan u vreme Svetskog prvenstva u Južnoj Africi ovog leta, kao znak podrške srpskim fudbalerima, ali Šimunec kaže da su producenti shvatili da "nije pametno vezivati se za uspeh naše reprezetacije".


Pogledaj vesti o: Montevideo Bog te video

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.