Luz Kasal zvezda „Visokih potpetica” peva za „Montevideo”

Izvor: Politika, 22.Feb.2013, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Luz Kasal zvezda „Visokih potpetica” peva za „Montevideo”

Beograd je za mene grad pun istorije. Baš zato moraš da mu posvetiš mnogo više pažnje, kaže Luz Kasal koja sutra gostuje u „Grand kazinu”

Jedna od najslavnijih španskih pevačica Luz Kasal predstaviće se večeras ovdašnjoj publici, i održati koncert u beogradskom „Grand kazinu”. Španska diva, čija karijera traje duže od tri decenije tokom kojih je objavila 12 albuma u ukupnom tiražu od više od pet miliona primeraka, delila je scenu sa najznačajnijim svetskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zvezdama, a proslavila se zahvaljujući muzici za film „Visoke potpetice” Pedra Almodovara.

Iako će Kasalovoj ovo biti prvi koncert u našoj zemlji, ona je prošlog leta boravila u Beogradu, jer je postala deo ekipe filma „Montevideo 2” koji se očekuje do kraja godine. U saradnji sa slovenačkim muzičarem Manjifikom, Luz je snimila dve numere za nastavak „Montevidea”. U razgovoru za naš list, poznata pevačica se seća da je sa radošću prihvatila poziv da se priključi ekipi filma.

– Posle koncerta na Tenerifama, upoznala sam se sa Draganom Bjelogrlićem, kao i delom ekipe filma. Obe pesme, za koje sam napisala tekst i otpevala ih, imaju dobre melodije koje mešaju uticaj Balkana sa latino nasleđem. Pesmu „Madrugadas” bilo mi je lako da napišem, jer imala sam pred sobom sliku žene koje je zaljubljena, i ona je postala moj heroj. A numera „Al viento” bila je komplikovanija. Zapravo, to je više epska pesma – priča Luz, dodajući da je letošnji kratak boravak u Beogradu ostavio prelepe utiske.

– Beograd je za mene grad pun istorije. Baš zato moraš da mu posvetiš mnogo više pažnje kako bi ga upoznao bolje. A mislim da će predstojeći susret biti avantura i za publiku i za nas muzičare!

Kao dete pohađala je časove baleta, klavira i pevanja. Kao „iz topa” kaže da je oduvek znala da će scena biti njena sudbina.

– Bila sam srećne ruke da znam da će moj život biti neraskidivo povezan sa muzikom. To je ljubavna afera koja će trajati do kraja mojih dana – odsečna je španska pevačica, koja je na početku karijere uglavnom bila orijentisana na pop muziku, ali kasnije je svoje pesme obogatila i drugačijim žanrovima, od bolera do rokenrola.

Ovenčana je 2012. priznanjem za životno delo na dodeli „Latin Gremija”, i to je samo jedna od nagrada koje je dobila tokom karijere. Priznanja, kako kaže, shvata kao veliki aplauz.

– U isto vreme nagrade veoma stimulišu. A poslednja mi je došla kao veliko iznenađenje.

Pre nekoliko godina otkriven joj je rak dojke. Ali bolest i lečenje nisu je sprečili da nastavi da nastupa i snima. U dva navrata borila se sa rakom, a koliko su ozbiljni problemi sa zdravljem promenili njene životne prioritete, kaže:

– Kada doživite i preživite iskustva poput ovih, nešto se promeni… Mnogo više cenim male stvari. Istina je sada neophodna u mom životu.

----------------------------------------------------------------

Almodovar otvorio vrata sveta

Iako su se pesme Kasalove našle u nekoliko značajnih filmova, za nju je najvažnija saradnja sa Pedrom Almodovarom u čuvenim „Visokim potpeticama”. Retko ko i danas ne pamti njeno izvođenje numera „Un ano de amor” i „Piensa en mi”, koje su obeležile ovo delo iz 1991.

– To što sam pevala u filmu „Visoke potpetice” otvorilo mi je vrata celog sveta. A to je bilo jedno od najbržih snimanja u mom životu, jer sam obe pesme snimila u jednom danu. Istovremeno, bilo je to jedno od radnih iskustava u životu kojim sam bila veoma zadovoljna.

J. Koprivica

objavljeno: 22.02.2013.
Pogledaj vesti o: Montevideo

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Luz Kasal u Beogradu!

Izvor: Mondo, 22.Feb.2013

Španska diva nastupiće na rođendanu Grand kazina sutra uveče sa početkom u 21 sat...Jubilej kazina biće obeležen 23. februara veličanstvenim koncertom španske dive Luz Kasal, prošlogodišnje dobitnice "Gremi" nagrade za životno delo, koja je stekla svetsku slavu zahvaljujući muzici za film...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.