Dokumentarac o fudbalskim herojima

Izvor: Blic, 13.Jan.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokumentarac o fudbalskim herojima

Dokumentarni film o našim fudbalerima koji su osvojili treće mesto na prvom Svetskom prvenstvu u fudbalu 1930. godine deo je multimedijalnog projekta „Montevideo, bog te video!” u produkciji „Intermedia Network” koji obuhvata i knjigu, film, TV seriju, monografiju i izložbu.

Inspirisan velikim sportskim uspehom Kraljevine Jugoslavije na prvom Mondijalu u Montevideu, dokumentarni film predstavlja prikaz istinitih događaja pre 80 godina. Ovo nije samo film o uspehu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jedne davne generacije, već o naciji, moralu i vrednostima uopšte. U dokumentarnom filmu će se publika upoznati sa tadašnjim stanjem u našem fudbalu i sa onim šta je prethodilo odlasku domaće reprezentacije u Montevideo. Ko i kako je doneo odluku da se učestvuje na tek osnovanom Svetskom prvenstvu u fudbalu? Kako su tada putovali do dalekog Montevidea i zanimljivosti sa putovanja koje se pretvara u ozbiljnu avanturu biće predstavljeni ovim filmom. Izvršnu produkciju radi „BS Group”, a stručni konsultant je Dragan Pešikan.

- Dokument o istorijskom uspehu domaćeg fudbala upotpuniće sećanja potomaka slavnih fudbalera iz 1930, snimili smo, između ostalih, izjavu sina legende Moše Marjanovića. Sagovornici će biti i fudbalski stručnjaci, kao i drugi poznavaoci i prijatelji fudbalske igre. Svedočenja sagovornika će upotpuniti bogata arhiva starih snimaka od pre 80 godina koja će verno dokumentovati važne događaje iz tog vremena. Bogatu filmsku dokumentarnu arhivu pronašli smo u francuskim i američkim kinotekama - rekao nam je Dragan Pešikan. Dokumentarni film će biti premijerno prikazan pred početak Svetskog prvenstva.

- Film će trajati između sat i sat i po vremena. Reditelj Milorad Milinković, narator i scenarista Vladimir Stanković i snimatelj Nebojša Bašić uskoro putuju da snime delove dokumentarnog filma na stadionima u Montevideu i u pristaništima u Nici, Marseju i Barseloni, na koja su brodom pristajali naši fudbaleri 1930. godine - rekao nam je Bogdan Stoiljković iz „BS Group”. Muziku za ovaj dokumentarni film radi Kiki Lesendrić, a montažer će biti Branislav Godić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.