Dokumentarac o Juseinu Boltu na Zlatiboru

Izvor: Politika, 21.Avg.2014, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokumentarac o Juseinu Boltu na Zlatiboru

Dobitnici nagrade za životno delo Međunarodnog festivala sportskog filma su Miroslav Cerar, Ranko Žeravica, Radomir Antić, Branko Ilić i Goran Marković

Zlatibor – Treći međunarodni festival sportskog filma, sa mnoštvom zanimljivih domaćih i stranih filmova iz oblasti sporta, počinje večeras na Zlatiboru. Na otvaranju festivala biće prikazan film „Montevideo, vidimo se” Dragana Bjelogrlića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o učešću fudbalske reprezentacije Kraljevine Jugoslavije, sastavljene samo od srpskih igrača, na prvom Mundijalu u Urugvaju 1930. godine.

Autori i glumci popularnog „Montevidea” prisustvovaće festivalu na Zlatiboru na kom će u sali kongresnog centra „Srbija” do ponedeljka uveče biti održavane celodnevne projekcije.

Za festivalski gran pri, nagradu za najbolju režiju „Dinko Tucaković”, priznanje za visoke moralne vrednosti u sportu i nagradu za najbolju fotografiju, nadmeće se 12 sportskih filmova iz 12 država: Indije, SAD, Engleske, Bugarske, Poljske, Francuske, Kanade, Rusije, Turske, Istočnog Timora, BiH i Srbije.

Pažnju privlači englesko ostvarenje o Juseinu Boltu naslovljeno po imenu poznatog atletičara, američki „Nekada braća (Divac–Petrović)”, ruski „Plamen koji greje srca”, poljski „Stići do kraja”, i naš film „Pobednici”. O nagradama će odlučivati žiri u sastavu: reditelj Puriša Đorđević, novinarka i bivša košarkašica iz Bugarske Vanja Dermentijeva i ruska glumica Jelena Barzova.  

U revijalnom delu festivala biće prikazani domaći dugometražni filmovi o sportu, uz prisustvo autora i glumaca. U nedelju uveče na programu je čuvena „Nacionalna klasa” Gorana Markovića, a ovaj reditelj će sa Teniskim savezom Srbije promovisati i knjigu o tenisu i najaviti rad na dugometražnom filmu o „belom sportu”. Na kraju festivala biće prikazan „Trener” Puriše Đorđevića.

Direktor festivala Mihailo Todorović Crni istakao je za naš list da će užički „Maja film”, koji ovu manifestaciju organizuje uz partnerstvo sa Olimpijskim komitetom Srbije i Sportskim savezom Srbije, na otvaranju nagraditi zaslužne iz oblasti filma i sporta.

– U sportskom delu nagradu za životno delo dobiće proslavljeni gimnastičar i olimpijski pobednik Miroslav Cerar iz Slovenije, zatim Branko Ilić koji je predsednik fudbalske federacije Ilinoisa (SAD), kao i naši treneri Ranko Žeravica i Radomir Antić, a iz oblasti filmske umetnosti reditelj Goran Marković. Priznanjima će biti nagrađeni i institucije: „Filmske novosti, koje u okviru festivala nastupaju revijom svojih dokumentaraca sa temama iz sporta, od 1946. do 1989, izložbom i promocijom monografije „70 godina Filmskih novosti”, zatim Sportski savez Srbije i Jugoslovenska kinoteka – najavio je Todorović.

B. Pejović

objavljeno: 22.08.2014.
Pogledaj vesti o: Dragan Bjelogrlić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.