Asante: Preporučiću „Montevideo” HBO-u

Izvor: Politika, 16.Jul.2012, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asante: Preporučiću „Montevideo” HBO-u

„Bjelogrlićev film je američki po duhu. On udara u srce onoga što Amerika želi za sebe. ’Montevideo’ je američki san”, kaže Arman Asante

Slavni američki glumac Arman Asante, koji u Srbiji snima nastavak filma „Montevideo Bog te video”, vrlo je zadovoljan saradnjom sa srpskom filmskom ekipom, a našim glumcima preporučuje da obavezno okušaju sreću u Holivudu.

Asante, koga je juče >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << primio i predsednk Srbije Tomislav Nikolić, je u intervjuu Tanjugu objasnio da je poziv reditelja Dragana Bjelogrlića i producentske kuće „IntermediaNetwork” prihvatio nakon što je odgledao prvi deo „Montevidea”. „Video sam da je reč o globalnoj kulturi tridesetih godina, o ’nedavnoj’ istoriji, pomalo nepoznatoj, u kojoj je mala zemlja poput Srbije igrala veliku ulogu na svetskoj sceni u fudbalu. Istraživao sam i otkrio kako je to bilo važno i u SAD. I tada je bilo zainteresovanih preduzetnika, kakav je moj lik”, rekao je on.

Asante je istakao da mu se u ovom filmu sviđa „nada u vreme velike ekonomske krize”. „Ideja da se mali fudbalski tim probije na svetskoj sceni i ideja socijalne razmene koja je zapravo početak globalizacije, to su divne ideje za film. Bio sam dirnut jednostavnošću i humanošću u svetu gde se to dešavalo nedavno, odnosno 1930, ali deluje kao juče. Odmah sam bio privučen”, rekao je on.

Njujorčanin irsko-italijanskog porekla, zvezda filmova „Kraljevi Mamba”, „Goti”, „Sudija Dred”, „Striptiz”... do sada je za „Montevideo” uradio scene na Tenerifima i u Crnoj Gori, a ovih dana snima u Srbiji.

O saradnji sa srpskim rediteljem i glumcima govori u superlativima. „To je neverovatna grupa glumaca, na svetskom nivou”.

Njegov lik u Bjelogrlićevom filmu je američki biznismen koji dolazi u Montevideo na Svetsko prvenstvo u fudbalu. „On je preduzetnik koji je preživeo ekonomsku depresiju. Spolja je predstava uspeha, ali krije da je sve izgubio. Istovremeno je ljubitelj modernog fudbala, ima viziju kakav fudbal treba da bude”, rekao je Asante i dodao da je prišao liku kao čoveku koji fudbal vidi kao globalni fenomen. Na pitanje o mogućnosti za plasman „Montevidea” u inostranstvu odgovorio je da taj film može da nađe veliku publiku širom sveta. „Lično ću ga preporučiti HBO-u. Ovaj film je američki po duhu. Američka publika bi ga prepoznala, jer on udara u srce onoga što Amerika želi za sebe. ’Montevideo’ je američki san”, ocenio je on.

Asante kaže da i sam kao gledalac traži priče o hrabrosti, o esenciji ljudskog duha, priče o likovima. Tokom bogate karijere igrao je u gotovo svim žanrovima, a kao vrhunac ističe „nekoliko izvanrednih uloga ostvarenih zahvaljujući odnosima poverenja” između njega i reditelja kao što su Andrej Končalovski, Sidni Lamet, Ridli Skot... On je izjavio da je imao sreću da radi sa sjajnim glumcima kao što su Goldi Hon, Džek Nikolson, Silvester Stalone, Entoni Kvin, Rod Stajger... Iz kratke posete Beogradu Asante nosi pozitivne utiske. „To je izvanredno, kulturno i romantično mesto. Znam da je mesto političkog previranja, ali po arhitekturi i svemu drugom vidite da je bogat mogućnostima za nešto izvanredno, naročito u umetnosti”, zaključio je možda najbolji Napoleon malih ekrana.

-----------------------------------------------------

Lus Ka­sal ra­di mu­zi­ku

Špan­ska pop pe­va­či­ca i kom­po­zi­tor­ka Lus Ka­sal do­pu­to­va­la je u Be­o­grad da bi ra­di­la mu­zič­ke nu­me­re za na­sta­vak fil­ma „Mon­te­vi­deo, bog te vi­deo” re­di­te­lja Dra­ga­na Bje­lo­gr­li­ća, iz­ve­sti­la je ju­če pro­duk­cij­ska ku­ća „In­ter­me­di­ja ne­tvork”.

Ova umet­ni­ca je ste­kla svet­sku sla­vu za­hva­lju­ju­ći mu­zi­ci za film „Vi­so­ke pot­pe­ti­ce” Pe­dra Al­mo­do­va­ra i iz­vo­đe­nju pe­sa­ma „Un ano de amor” i „Pi­en­sa en mi”.

Ka­sal će, u sa­rad­nji sa slo­ve­nač­kim mu­zi­ča­rem Ma­nji­fi­kom, ko­ji je ra­dio mu­zi­ku za pr­vi film „Mon­te­vi­deo, bog te vi­deo”, sni­mi­ti dve no­se­će nu­me­re za na­sta­vak pri­če o uspe­hu na­še re­pre­zen­ta­ci­je na Svet­skom pr­ven­stvu u fud­ba­lu u Uru­gva­ju.

Ka­sal je u svo­joj bo­ga­toj ka­ri­je­ri ra­di­la mu­zi­ku za dva fil­ma, iz­da­la je 13 al­bu­ma u Špa­ni­ji i dva u Fran­cu­skoj, kao i dve kom­pi­la­ci­je.

Tan­jug

objavljeno: 17.07.2012.
Pogledaj vesti o: Dragan Bjelogrlić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.