Nova  topionica u Boru

Izvor: RTS, 10.Jun.2010, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova topionica u Boru

Potpisan ugovor o izgradnji topionice i nove fabrike sumporne kiseline u Boru, a aktivnosti na izgradnji počeće već 1. jula. Vrednost investicije 175 miliona evra.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i predstavnik kanadske kompanije "SNC Lavalin" Valter Mutler potpisali su ugovor o izgradnji topionice i nove fabrike sumporne kiseline u Boru, a aktivnosti na izgradnji počeće već >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 1. jula.

"Ovo je jedan od dva najveća industrijska projekta koje vlada realizuje. Ova investicija je prekretnica u razvoju čitavog RTB Bora i Srbije, jer će ovde posao dobiti i vaša deca", rekao je Dinkić i dodao da će izgradnjom topionice i nove fabrike žitelji Bora dobiti znatno čistiji vazduh.

Investicija će biti realizovna uz pomoć Kandaske izvozne banke "EDC" u naredne tri godine.

Vrednost investicije je 175 miliona evra, od čega će iz kredita kanadske banke biti obezbeđeno135 miliona, dok će Vlada Srbije uložiti 40 miliona evra.

Rok otplate kredita je 10 godina, sa grejs periodom od tri godine i godišnjom kamatom od 2,9 odsto.

Dinkić je rekao da će efekti ove investicije biti i povećanje iskorišćenosti metala, zlata, srebra i sumpordioksida sa 93 na 98 procenata, a za očekivati je i povećanje godišnje dobiti RTB-a za 26,2 miliona dolara.

Prema njegovim rečima, pored izgradnje topionice, vlada će uložiti i 27 miliona evra u rudarsku opremu.

Mutler je istakao da je od ove investicije koristi imati ceo region te da će se prvi efekti osetiti već u narednim mesecima.

Izgradnjom topionice i nove fabrike biće otvoreno na stotine, pa i hiljade novih radnih mesta, rekao je on.

"Bor će imati prvoklasnu tehnologiju i topionicu, a građani će dobiti najčistiji vazduh", ukazao je Mutler.

Kanadska kompanija "SNC Lavalin" će projektovati topionicu i obavljati nadzor, a predviđena je gradnja po principu "ključ u ruke", uz primenu savremene finske tehnologije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Manjeti Mareli u Kragujevcu

Izvor: Kragujevac.rs, 10.Jun.2010

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, predsednik italijanske fabrike “Manjeti Mareli“ Euđenio Razeli i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović potpisali su danas Sporazum o izgradnji nove fabrike..

Nastavak na Kragujevac.rs...

"Lapovo stub industrije nameštaja"

Izvor: B92, 11.Jun.2010, 09:35

Beograd -- U Lapovu otvorena fabrika austrijske kompanije "Kronošpan". Ministar Dinkić izjavio da će ta fabrika biti stub industrije nameštaja u Srbiji... U Lapovu je danas zvanično počela da radi austrijska kompanija "Kronošpan", koja se bavi proizvodnjom pločastih materijala od drveta...Reč...

Nastavak na B92...

Dinkić otvorio pogon "Kronošpana" u Lapovu

Izvor: S media, 11.Jun.2010

Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mladjan Dinkić izjavio je da će stub buduće industrije nameštaja u Srbiji biti fabrika austrijske kompanije "Kronošpan" koja je danas otvorena u Lapovu. ..Naglašavajući da je reč o drugoj po veličini grinfild investiciji u Srbiji,...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.