RTB „Bor ulaže 175 miliona evra u novu topionicu

Izvor: Press, 10.Jun.2010, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RTB „Bor" ulaže 175 miliona evra u novu topionicu

Generalni direktor RTB „Bor" Blagoje Spaskovski i predstavnik kanadske kompanije „SNC Lavalin" Valter Mutler, potpisali su juče ugovor o izgradnji nove topionice i fabrike sumporne kiseline čija je vrednost 175 miliona evra
Ovoj svečanosti prisustvovao je ministar ekonomije Mlađan Dinkić i ambasadori Kanade i Finske, Džon Morison i Kari Veijalainen. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<
Ugovor je potpisan kraj pogona stare rafinacije bakra RTB-a, gde bi najviše za tri godine trebalo da bude izgrađena topionica po najsavremenijoj tehnologiji.
- Ovo je jedan od dva najveća industrijska projekta koje trenutno sprovodimo u Srbiji, i prekretnica u razvoju ne samo RTB-a, koji će nakon ovoga postati rudarski centar jugoistočne Evrope, već i Bora. U novom preduzeću neće biti posla samo za vas, već i za vašu decu - obratio se Dinkić radnicima prve smene u Topionici bakra. On je dodao da će se, samo na osnovu nove tehnologije, napraviti godišnja dobit od preko 20 miliona evra, ali je pre svega istakao nemerljivi efekat po zdravlje ljudi.
Dinkić je podsetio i da je u toku nabavka rudarske mehanizacije za RTB „Bor" u vrednosti od 27 miliona evra, od čega je jedan deo mašina već u upotrebi na površinskom kopu rudnika „Veliki Krivelj".

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.