Lapovo stub industrije nameštaja

Izvor: B92, Tanjug, 11.Jun.2010, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Lapovo stub industrije nameštaja"

Beograd -- U Lapovu otvorena fabrika austrijske kompanije "Kronošpan". Ministar Dinkić izjavio da će ta fabrika biti stub industrije nameštaja u Srbiji.

U Lapovu je danas zvanično počela da radi austrijska kompanija "Kronošpan", koja se bavi proizvodnjom pločastih materijala od drveta.

Reč je o drugoj po veličini grinfild investiciji u srpskoj privredi, koja će predstavljati stub buduće industrije nameštaja u zemlji. Čak 50 odsto proizvedene iverice u Lapovu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biće plasirano u inostranstvu.

"Kronošpan” je u izgradnju fabrike u Lapovu samo u prvoj fazi uložio 80 miliona evra, a 40 odsto posla na izgradnji i montaži objekta obavili su domaći izvođači.

U pogonima je za sada posao dobilo 300 radnika, a po završetku svih radova biće otvoreno još 200 radnih mesta u proizvodnji najkvalitetnije iverice.

To će presudno uticati na konkurentnost domaćih proizvođača nameštaja prilikom plasmana robe u inostranstvu, ocenjuje ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

"Imajući u vidu da od 1. jula možemo da izvozimo bez carine na tržište Rusije sa preko milijardu stanovnika, ova fabrika će vremenom imati sve veći strateški značaj", rekao je Dinkić.

"Upravo zbog ovakvih investicija u Srbiji u prva četiri meseca ove godine imamo povećanje industrijske proizvodnje za pet procenata i povećanje izvoza za 18 odsto u odnosu na isti period prošle godine", ocenio je on.

Zahvaljujući "Kronošpanu” indirektno će posao dobtiti još najmanje dve hiljade radnika zaposlenih u kompanijama koje će biti dobavljači, najavljuje generalni direktor "Kronošpana SRB” Petar Nikl.

"Proces probnog rada bio je intenzivan i zahtevan, ali su zaposleni uz jaku volju i naporan rad dostigli 'Kronošpan’ standarde u svim sektorima. S pravom mogu da kažem da će ovo preduzeće vrlo brzo postati kao i grupacije”, kaže on.

"U prozivodanji naših ploča koristimo 80 odsto domaćih resursa kao što su drvo, radna energija, transport i ostalo. Instalirani su kapaciteti za proizvodnju hiljadu kubika iverice dnevno, što je hiljadu šlepera robe mesečno”, objašnjava Nikl.

Ovako ozbiljni strani investitori doprineće unapređenju stanja u siromašnoj opštini Lapovo, čiji predsednik Dragan Zlatković naglašava da će lokalna samouprava nastaviti intenzivno da promoviše zonu duž Koridora 10 najavljujući uskoro ulaganja kompanija "Vakernojson” i "Hedlmajer”.

Ministar Dinkić ističe da je juče na sednici Vlade promenjena uredba za podsticanje stranih investicija kojom je omogućeno da se velikim kompanijama refundira novac uložen u uređenje infrastrukture, što je dokaz, kaže, da se intenzivno radi na slomu birokratskih prepreka za investitore.

"Ta uredba je dogovorena na sastanku sa 'Kronošpanom’ pre deset dana i mi smo je juče usvojili. Da ne treba administracija da govori investitorima šta da rade, nego adminsitracija treba da sluša investitore i da prospe prosto tepih ispred investitora da bi oni došli i zaposlili naše radnike”, kaže Dinkić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.