Dinkić otvorio pogon Kronošpana u Lapovu

Izvor: S media, 11.Jun.2010, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić otvorio pogon "Kronošpana" u Lapovu

Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mladjan Dinkić izjavio je da će stub buduće industrije nameštaja u Srbiji biti fabrika austrijske kompanije "Kronošpan" koja je danas otvorena u Lapovu.

Naglašavajući da je reč o drugoj po veličini grinfild investiciji u Srbiji, Dinkić je rekao da će naš nameštaj biti sada još konkurentniji zato što će se u ovoj fabrici proizvoditi iverica visokog kvaliteta.

"Imajući u vidu da od >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << 1. jula možemo da izvozimo bez carine na tržište Ruske Federacije sa preko milijardu stanovnika, ova fabrika će vremenom imati sve veći strateški značaj", rekao je Dinkić i najavio dolazak i drugih inostranih kompanija, pre svega italijanskih, za proizvodnju nameštaja.

Dinkić je naveo i podatak da je u fabrici zaposleno 160 radnika a da je planom predvidjeno zapošljavanje 300 ljudi kao i da je još oko 2000 zaposleno kod dobavljača.

On je ukazao i da će za siromašnu opštinu Lapovo ova investicija preokrenuti situaciju jer Lapovo ima i industrijsku zonu neposredno pored Koridora deset.

"Upravo zbog ovakvih investicije u Srbiji u prva četiri meseca ove godine imamo povećanje industrijske proizvodnje za pet procenata i povećanje izvoza za 18 odsto u odnosu na isti period prošle godine", rekao je Dinkić.

Dinkić je podsetio da je Vlada juče izmenila Uredbu za podsticaj investicija po kojoj će ozbiljnim investitorima država refundirati troškove za infrastrukturne radove.

Generalni direktor "Kronošpana" Petr Nikl izjavio je da je reč o prvoj fazi izgradnje proizvodnih pogona a vrednost investicije je oko 80 miliona evra, pri čemu je učešće domaćih dobavljača u izgradnji i montaži oko 40 odsto.

Kako je naglasio, izgradjeni pogon čini četvrtinu kapaciteta koje ta kompanija namerava da izgradi u narednih deset godina.

"U proizvodnji koristimo 80 odsto domaćih resursa, kao što su drvo, energija, radna snaga i transport", rekao je Nikl i naveo da fabrika koja, inače već radi, 50 odsto prihoda ostvaruje od izvoza.

Predsednik opštine Lapovo Dragan Zlatković ocenio je da je "Kronošpan" podsticaj za Lapovo koji će da dovede ostale investitore iz Austrije i da poveća broj zaposlenih.

On je podsetio da je austrijska kompanija zakupila zemljište površine 55 hektara za realizaciju svojih poslovnih planova.

Kada se završi ceo projekat u fabriku će, kako očekuje, dnevno ulaziti 100 vagona robe i 300 šlepera, te da je zato veoma važno pored drumskih saobraćajnica uraditi i želežnički.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.