Dinkić:Samo stimulisanje potrošnje može pomoći Srbiji

Izvor: Studio B, 19.Jul.2010, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić:Samo stimulisanje potrošnje može pomoći Srbiji

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić ocenio je ponovo da samo stimulisanje potrošnje može pomoći Srbiji u ovom trenutku.

Premijer Srbije Mirko Cvetković 9. jula je izjavio da je model ekonomskog rasta na osnovu stimulisanja domaće tražnje neodrživ i najavio novu strategiju koja će se bazirati na novim investicijama i rastu izvoza.

Dinkić se u intervjuu za današnji Blic složio >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << sa premijerovom ocenom da je nezaposlenost ključni problem Srbije.

"Osnovni problem naše države u ovom trenutku nije inflacija, niti je to budžetski deficit, ni kurs, već nezaposlenost", rekao je ministar ekonomije i potpredsednik vlade, ali je plan za smanjenje nezaposlenosti ponovo bazirao na povećanju potrošnje.

Za veću zaposlenost, naveo je Dinkić, ključno je podsticanje građevinske industrije.

"Privatni sektor nema novca da ulaže u građevinarstvo, nema ko drugi da pokrene tražnju osim države. Važnije je da se građanima omogući da rade, pa makar država imala kratkoročno veći budžetski deficit", rekao je Dinkić.

Na pitanje da li se ministarka finansija Diana Dragutinović slaže s takvim stavom, on je odgovorio da su to dileme koje imaju mnoge zemlje, ali i ekonomisti.

"Ponekad imamo različito mišljenje, debatujemo, što je i normalno, ali na kraju vlada ima jedinstvenu ekonomsku politiku. Sve što smo do sada preduzeli, subvencionisani krediti privredi i građanima, pomogli su da se kriza u Srbiji ublaži. Najbolje rešenje je da još više podstaknemo javnu investicionu potrošnju, ali izbalansiranu", naglasio je Dinkić.

On je, odgovorajući na pitanje da li pominjanje odmrzavanja plata u javnom sektoru i penzija, kao i veće potrošnje, znači da se sprema za izbore, odgovorio: "Ko tako misli, neka pročita šta je rekao Pol Krugman, nobelovac, da se kriza pobeđuje većom potrošnjom, a on se sigurno ne sprema za izbore".

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Samo stimulisanje potrošnje može pomoći Srbiji

Izvor: NaDlanu.com, 19.Jul.2010

BEOGRAD, 19. jula 2010. (Beta) - Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić ocenio je ponovo da samo stimulisanje potrošnje može pomoći Srbiji u ovom trenutku. Premijer Srbije Mirko Cvetković 9. jula je izjavio da je model ekonomskog rasta na osnovu stimulisanja domaće tražnje neodrživ i najavio...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.