Reagovanja na miting SNS

Izvor: RTS, 16.Apr.2011, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reagovanja na miting SNS

Razgovor je bolji način za ostvarivanje političkih ciljeva, smatra ministar Ivica Dačić. Lider LDP-a Čedomir Jovanović pozvao Nikolića da prekine štrajk. Nikolićev gest hrabar lični čin, ali i nepotrebno dramatičan, smatraju neki analitičari.

Štrajk glađu i žeđu lidera naprednjaka, kao iznenađenje mitinga, izazvao je najviše komentara. Analitičari ocenjuju da licitiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da li će izbori biti u decembru ili kasnije, nije presudno jer i naprednjaci i Demokratska stranka žele izbore posle sticanja kandidature za Evropsku uniju.

Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić rekao je da je nezadovoljan ponašanjem Demokratske stranke.

Vučić tvrdi da je DS, prema njegovim saznanjima, angažovala "lažne analitičare i svoje sluge, poput Čedomira Jovanovića", da daju izjave kako naprednjaci ruše ustavni poredak i ucenjuju.

Vučić je rekao da tokom dana nije imao nikakvih kontakata sa DS, ali da zna da je u pet sati po podne počeo sastanak u toj stranci, na koji je, rekao je, sa nekog "poslovnog foruma pozvan i Srđan Šaper da bi videli šta i kako dalje".

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić smatra da su razgovori uvek bolji način za ostvarivanje političkih ciljeva nego štrajk glađu.

Dačić je rekao da pitanje da li će izbori biti u decembru ove godine ili u januaru 2012. "ne treba da izaziva veliku politički nestabilnost" i izrazio zadovoljstvo što je miting u Beogradu s bezbednosnog aspekta protekao bez problema.

Vlasti u Srbiji su zbog velike krize u zemlji morale odavno da raspišu izbore, a ne da se čeka da se "stvari toliko zaoštre" da predsednik SNS Tomislav Nikolić stupi u štrajk glađu, ocenio je portparol Demokratske stranke Srbije Petar Petković.

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović zatražio je od Nikolića da prekine štrajk, jer smatra da je to vrhunska neodgovornost prema društvu.

"Problemi Srbije se ne rešavaju tako, a mi smo predložili rešenja kao što su razgovor u Skupštini, politički dijalog i spremnost da se društvu kaže istina. Nikolić, takođe, mora da bude sposoban da ponudi politički odgovor na probleme u kojima se zemlja nalazi", rekao je Jovanović.

On je dodao da Nikolić svojim gestom šalje poruku svima koji se osećaju nezadovoljno i ugroženo da je samouništenje put rešavanja problema u Srbiji.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović izjavio je da Nikolićev štrajk polako, ali sigurno, izlazi iz domena političke analize i prelazi u domen političke patologije.

"S jedne strane, mora se uvek imati bar minimum respekta, ako je neko spreman da za nešto žrtvuje svoj život, ali sa druge strane, nemoguće je oteti se utisku da raspisivanje izbora mesec dana ranije ili kasnije definitivno nije razlog za takav gest, baš kao što i svođenje političke borbe i političkog sučeljavanja na pitanje datuma izbora jeste neka vrsta farse i zaluđivanja naroda", smatra Vukadinović.

"Nepotrebno zaoštravanje"

Dejan Vuk Stanković smatra da je štrajk Tomislava Nikolića hrabar lični čin, ali istovremeno i nepotrebno dramatičan, pa i nerealan, imajući u vidu da vladajuća koalicija ima parlamentarnu većinu.

"Gest Tomislava Nikolića deluje malo patetično, malo isključivo, malo radikalski i ni malo mi se to ne dopada", kaže sociolog Ratko Božović.

"Žao mi je da se bilo ko stavlja u takvu situaciju, jer se radi o tipično ekstremnom ponašanju. To je, nažalost, deo ove naše zamućene balkanske priče, deo nevolje koju nosimo i iz koje ne možemo nikako da izađemo na civilizovan način", rekao je Božović.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković ističe da je štrajk lidera naprednjaka nepotrebno zaoštravanje i teatralizacija političkog života koje bi, međutim, moglo da preraste u "opasan presedan".

"Do rešenja u politici se dolazi tako da svaka strana čuva obraz i ne treba podizati tenzije kroz štrajk glađu i žeđu, jer šta ako to postane praksa? Razumem motive Nikolića da tako dođe do izbora, ali to bi mogao da bude opasan presedan", rekao je Stojiljković.
Pogledaj vesti o: Miting srpske napredne stranke,   Štrajk,   Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.