O žalbama osuđenih za otmicu Miškovića u oktobru

Izvor: RTS, 30.Sep.2009, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O žalbama osuđenih za otmicu Miškovića u oktobru

Sednica Okružnog suda u Beogradu, na kojoj je trebalo da budu razmatrane žalbe sedmorice pripadnika "zemunskog klana" na presudu zbog otmice Miroslava Miškovića, odložena za 28. oktobar, pošto jedan od optuženih, koji je izričito zahtevao da prisustvuje postupku, nije priveden sednici.

Pošto nije priveden jedan od optuženih koji je izričito zahtevao da prisustvuje postupku, sednica Okružnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << suda u Beogradu, na kojoj je trebalo da budu razmatrane žalbe sedmorice pripadnika "zemunskog klana", odložena je za 28. oktobar.

Žalbe pripadnika tog klana odnose se na presudu kojom su osuđeni na ukupno 30 godina i devet meseci zatvora, zbog otmice vlasnika kompanije "Delta" Miroslava Miškovića, u aprilu 2001. godine.

Na sednicu nije priveden optuženi Nikola Bajić, koji je zahtevao da prisustvuje drugostepenom postupku, a žalbeno veće je konstatovalo da on, kao i ostali optuženi, prisustvuje sednici Vrhovnog suda Srbije po žalbama pripadnika zemunskog klana  na presudu Specijalnog suda, koja se održava u Centralnom zatvoru.

Na današnju sednicu Okružnog suda, u Palati pravde, priveden je samo Nenad Opačić, koji se nalazi na odsluženju zatvorske kazne u požarevačkom zatvoru Zabela.

Presudom Četvrtog opštinskog suda u Beogradu sedmorica zemunaca osuđena su, 29. maja 2008. godine, na više od 30 godina, zbog otmice Miškovića i još dve otmice i iznude, a osuđenima je naloženo da oštećenima isplate oko 270 miliona dinara.

To je druga prvostepena presuda koja je izričena u tom postupku, pošto je prvu, donetu tokom akcije "Sablja" 2003. godine, Okružni sud ukinuo i naložio novo suđenje.

Po presudi, koju je potpisao sudija Dušan Milenković, Miloš Simović i njegov brat Aleksandar Simović osuđeni su na po osam godina zatvora, Vladimir Milisavljević na sedam godna zatvora zbog otmice Miškovića, Dragoslava Vukovića i Milenka Aleksića tokom 2001. godine.

Zbog podstrekavanja na otmicu Vukovića na tri godine zatvora osuđen je Nenad Opačić. Zbog iznude 14.000 nemačkih maraka od Saše Pešića, Milan Jurišić osuđen je na dve godine zatvora, a Nikola Bajić i Dušan Krsmanović na godinu i šest meseci, odnosno godinu i tri meseca.

Presudom je osuđenima naloženo da u roku od šest meseci Miškoviću, koji je za otkup platio sedam miliona maraka, isplate 211,7 miliona dinara.

Osim Opačića, svi već prvostepeno osuđeni i u Specijalnom sudu

U roku od 15 dana od pravosnažnosti presude, "zemunci" će morati da isplate 59,9 miliona dinara Vukoviću, koji je za otkup platio dva miliona maraka, a Pešiću 423.000 dinara, zbog iznude 14.000 nemačkih maraka.

Aleksić nije platio otkup pošto se ispostavilo da nema novca. Izuzev Opačića, svi su već prvostepeno osuđeni u Specijalnom sudu za organizovani kriminal na višedecenijske kazne zatvora, zbog učešća u atentatu na premijera Srbije Zorana Đinđića, kao i u postupku zbog drugih krivičnih dela zemunske grupe.

Milisavljević, Jurišić i Miloš Simović su u bekstvu, pa su osuđeni u odsustvu, dok svi ostali u pritvoru čekaju izdržavanje kazni zbog atentata na premijera, kao i drugih krivičnih dela.

Sud je u presudi naveo da je otmicu Miškovića planirao i organizovao vođa "zemunskog klana" Dušan Spasojević, a da su je realizovali, u međuvremenu takođe ubijeni Mile Luković, s braćom Milošem i Aleksandrom Simovićem, Vladimirom Milisavljevićem i zasad nepoznatim saučesnicima.

"Oni su 9. aprila 2001, oko osam sati, na Bulevaru Arsenija Čarnojevića silom odveli Miškovića, s namerom da ga ne puste na slobodu dok od njega i njegove porodice uz pretnju smrću ne iznude novac", navedeno je u presudi.

Tog dana isplaćeno im je sedam miliona nemačkih maraka na ugovorenom mestu, a oni su oslobodili Miškovića. Posle otmice Miškovića, zemunska grupa ubrzo je uhapšena u Parizu, zbog posedovanja lažnih pasoša, a zatim izručena Srbiji, po poternici naše policije.

Spasojević je u Okružnom zatvoru u Beogradu proveo četiri meseca i četiri dana (od 4. maja do 7. septembra), dok je Luković ostao nešto duže, šest meseci i 14 dana (do 20. novembra 2001).

Oko tog kontroverznog boravka u zatvoru u toku je više krivičnih postupaka protiv odgovornih za puštanje na slobodu vođa zemunske grupe.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.