MIŠKOV RECEPT ZA UCENU?

Izvor: Kurir, 11.Sep.2010, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MIŠKOV RECEPT ZA UCENU?

BEOGRAD - Uhvaćen na delu! U najmanju ruku ucenjivački! To se može reći za ugovor koji „Delta Maksi“, vlasništvo Miroslava Miškovića, zaključuje s dobavljačima i u čiji posed je došao Kurir. Bez obzira što ne plaća i po godinu dana, od dobavljača

BEOGRAD - Uhvaćen na delu!

U najmanju ruku ucenjivački! To se može reći za ugovor koji „Delta Maksi“, vlasništvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Miroslava Miškovića, zaključuje s dobavljačima i u čiji posed je došao Kurir.

Bez obzira što ne plaća i po godinu dana, od dobavljača ipak traži da mu redovno isporučuju robu, i odmah plaćaju razne „ulaznice“ u objekte. Tako, recimo, ukoliko neko na vreme ne isporuči robu „Delta Maksiju“, po tom ugovoru mora da plati 50 odsto od ukupne vrednosti neisporučene robe.

Čak i ako dobavljač blagovremeno obavesti kupca, može da „popije“ kaznu od 50 odsto vrednosti ukupno trebovanih količina! Isti iznos penala predviđen je i ako „partner“ proda tu robu trećim licima bez njihove saglasnosti.

Dodatan novac izvlači i za pozicioniranje robe. Posebna oznaka na polici uz artikal u objektima „Maksija“ za jedan mesec košta 184.000 dinara, odnosno za „Tempo“ 115.000 dinara, i to bez PDV. „Displej uz bočnu policu čeone gondole“ košta 55.000 dinara za jedan mesec. Pored toga, pojavljivanje u „Maksijevom“ akcijskom katalogu na polovini strane je 300.000 dinara, a za plakat koji će u objektu „Maksi“ biti 30 dana - 46.000 dinara.

Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije kaže da je to što radi „Delta“ u najmanju ruku bezobrazno i nekorektno.

- Sramota je da duguje po više meseci i da se zbog njega zadužuju u bankama kako bi nastavili s proizvodnjom, a on sa druge strane traži ogroman novac za eventualna kašnjenja i bolje mesto prodaje - kaže on i nastavlja:

- Nama se žalilo na desetine firmi koje su nezadovoljne poslovanjem s „Deltom“. Od kompanija koje se bave proizvodnjom hrane i pića, preko proizvođača deterdženata i hemije, pa do uvoznika bele tehnike. Svi su se žalili da su nekoliko meseci čekali novac. Neki od njih su na kraju morali da pristanu na kompenzaciju, kako bi izvukli bar nešto.

On dodaje da su dozvolu da se „Delta“ proširi i uguši sve ostale dali oni koji su nekad bili na vlasti.

Direktor Centra za ekonomska istraživanja, profesor dr Danilo Šuković, smatra da Miškovića mogu zauzdati samo „jači od njega“.

- Ugovori o poslovnoj saradnji koje „Delta“ sklapa s dobavljačima samo su odraz njegove moći i zloupotrebe položaja. Država mora hitno da uvede konkurenciju, odnosno da omogući povoljnije uslove za dolazak velikih investitora, koji će primorati vlasnika imperije „Delta“ da „spusti loptu“. Ako detetu dozvolite da skače po stolu, ono će skakati - objasnio je Šuković.

Upropastili mlekaru

Kao primer preduzeća koje ima vrhunske proizvode, a kojih gotovo da nema na teritoriji Beograda, ali i šire, Rajić navodi Mlekaru „Granice“ iz Mladenovca, koja je zbog ogromnih dugovanja i neisplaćenih obaveza od strane „Delte“ odlučila da svoje proizvode povuče iz njihovih objekata.

- Ne žele da rade s „Deltom“ zbog loših rokova plaćanja, i sada se nalaze u situaciji da u vreme nestašice mleka i mlečnih proizvoda njihove proizvode, koje inače proizvode u dovoljnim količinama, možete da nađete samo u retkim malim trgovinama. Tako je to kada nećete da se povinujete zahtevima monopoliste - objašnjava Rajić.

Uništavaju proizvođače

Dr Božo Drašković, saradnik instituta za Ekonomska istraživanja, izjavio je da je potpuno pogrešna politika države, koja sasvim očigledno favorizuje „Deltinu“ imperiju, jer tako zajedničkim snagama guraju u propast sve domaće proizvođače.

- Kompaniji „Delta“ su omogućili da dobije povoljne kredite, i šta je na kraju bilo s tim? Dobavljačima se duguje i preko 200 dana! Ako su u tako lošem stanju, zašto „Delta“ ne proda nešto od svoje imovine i ne plati svoje dugove? - pita se Drašković. Prema njegovim rečima, proizvođači i sitni trgovci su ti kojima treba pomoći.

- Tragično je što se ekonomska politika kreira prema velikim igračima kao što je Mišković - priča Drašković i dodaje da se na ovaj način pospešuje uništavanje proizvođača koji zbog neisplaćenih potraživanja moraju da se zadužuju u bankama po mnogo nepovoljnijim uslovima.

Milosavljević: Dobavljači se žale, ali šta ja mogu

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević ističe da nema nadležnost nad odnosom između „Delte“ i dobavljača, kojima najveći trgovinski lanac u zemlji duguje po godinu dana, već da je to isključivo njihova međusobna stvar.

- Isplata dobavljačima stvar je ugovora koji su oni potpisali s „Deltom“ i zavisi od tipa ugovora, da li će isplata biti za 30 dana ili dva meseca. I prekoračenja su stvar kompanija, jer između sebe moraju da se dogovore kako će se dinamika isplate odvijati - naveo je Milosavljević i dodao da, ako su ta prekoračenja duža, može da se očekuje pritisak nadležnih institucija.

On je, odgovarajući na pitanje Kurira da li su dobavljači tražili pomoć od Ministarstva zbog usporene naplate potraživanja, istakao da se u poslednje vreme dobavljači ponovo žale da je došlo do većih kašnjenja u isplati.

Upitan da li i dalje smatra - posle objavljivanja činjenica o tome na koji način posluje „Delta holding“, koji uslovljavanjem malih dobavljača između ostalog i utiče na monopolizaciju tržišta - da je za Srbiju dobro da Miškovićeva kompanija i dalje širi, Milosavljević je odgovorio da on tu dileme nema i da je za sve potrošače, posebno one na jugu Srbije, dobro da se pojave novi trgovinski lanci.

- Kada kažem da se šire, mislim pre svega na investicije, nova radna mesta, ali i na bolje snabdevanje - naveo je Milosavljević.
Pogledaj vesti o: Miroslav Mišković

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.