Izvor: B92, 01.Apr.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Geneks: Dogovor moćnika?

Beograd -- Dan pošto je Miroslav Mišković kupio imovinu Geneksa u Beogradu, u javnosti se postavlja pitanje da li je postignuta realna cena.

Ekonomski novinar Miša Brkić, koji je istraživao slučaj Geneksa, smatra da događaji koji su prethodili prodaji dela nekadašnjeg giganta bude sumnju da se iza aukcije pred televizijskim kamerama krije dogovor moćnika. Na putu Miškoviću da postane vlasnik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << još 72.000 kvadratnih metara u Beogradu stoji još samo Antimonopolska komisija.

Predsednica te komisije Dijana Marković-Bajalović za B92 podseća da je najbogatiji srpski biznismen i ranije pronalazio način da zaobiđe tu instituciju.

Ona kaže da je kompanija Delta dužna da podnese zahtev za ispitivanje kupovine beogradskog dela Geneksa, odnosno da traži odobrenje za koncentraciju imovine, a takav zahtev u Komisiju još nije stigao.

Dijana Marković-Bajalović za B92 podseća da kompanija Delta pronalazila način da zaobiđe Antimonopolsku komisiju i prilikom širenja svoje glavne, trgovinske delatnosti.

U ovom slučaju, novi vlasnik je već najavio da će se baviti novom delatnošću, hotelijerstvom.

Time je sužen manevarski prostor Antimonopolskoj komisiji.

"Oni, kažem, do sada nisu imali, nisu se bavili tom delatnošću u Srbiji, tako da nema te vrste koncentracije kojom bi se ograničavala konkurencija. Drugo bi bilo kad bi oni, možda, to zemljište ili nekretnine sticali da bi ukrupnili svoje nekretnine, da bi stekli određeni položaj na tržištu nekretnina kao takvih. Ali, to su sve pretpostavke o kojima ja ne mogu ništa da kažem unapred, dok se zahtev ne ispita", kaže Dijana Marković-Bajalović.

Ekonomski novinar Miša Brkić, koji je prošle godine istraživao slučaj Geneks, nije iznenađen što je kompanija Delta kupila najatraktivniji deo tog preduzeća.

On kaže da tvrdnje Udruženja radnika i penzionera Geneksa, da je pre prodaje oborena cena ovog giganta, imaju osnova, ali i da je zakonska procedura aukcijskog nadmetanja u potpunosti poštovana.

"Da je mislio da vredi Geneks više, verovatno bi se nadmetali na mnogo višem nivou. Dakle, to je teorijski model. U praksi, nažalost, uvek postoji mogućnost dogovora igrača koji učestvuju na licitaciji, koji kažu: idem do određene granice i dalje iznad toga nećemo. To je onda izvrdavanje slobodne konkurencije. U normalnim okolnostima, nešto vredi onoliko koliko je tržište spremno da plati, pa bismo rekli da Geneks ne vredi više od toga za koliko je prodat. Puno činjenica i detalja ukazuje da to možda i nije prava cena”, kaže Brkić.

Na to da se iza prodaje Geneksa krije dogovor moćnika, ukazuju događaji koji su prethodili raspisivanju tendera.

Naime, u oktobru prošle godine privođeni su bivši rukovodioci Geneksa Miki Savićević i Vladmir Gajić, zbog sumnje da su oštetili državu za 20 miliona evra, da bi ubrzo bili pušteni na slobodu.

Sporna je bila prodaja Geneksovog placa koji se nalazi između zgrade kompanije Delta i hotela koji je od juče u vlasništvu te kompanije.

Takođe, polovinom 2006. godine britanski Interkontinental je, kako kaže Brkić, isteran iz beogradskog hotela, usledilo je oduzimanje licence, a rezultat je obaranje cene.

Miša Brkić kaže i da su radnici Geneksa još u septembru prošle godine ukazivali na te događaje i govorili da će Mišković biti novi vlasnik beogradske imovine.

Podsetimo, najprestižniji kompleks beogradskih nekretnina - Hotel "Kontinental", sa "Biznis apartmanima" - kompanija "Delta" Miroslava Miškovića kupila je juče za 149 miliona evra.

Novi vlasnik je najavio saradnju sa američkim partnerom i novi naziv hotela: "Kraun Plaza".

Dinkić: Realna tržišna cena

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić ocenio je da je imovina Geneksa u Beogradu prodata po realnoj tržišnoj ceni u ovom periodu. Dinkić je kazao da je konkurencija bila slobodna, a nadmetanje javno.

"Nadmetanje za Geneks je bilo pošteno, pred televizijskim kamerama", rekao je on, podsećajući da je tender raspisan još u decembru, pre nego što se znalo da će biti vanrednih izbora.

Dinkić je naveo da niko od 20 zainteresovnih ponuđača koji su se ranije javljali, nije pisano tražio da se odloži proces privatizacije.

"Da je makar neko tražio odlaganje, mi bismo taj proces odložili", rekao je on i objasnio da pošto su se tri ponuđača kvalifikovala na tom tenderu, očito da niko od njih nije hteo da plati veću cenu od 149 miliona evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.