Sačekuša za Vučića i Dodika?

Izvor: Vesti-online.com, 09.Maj.2019, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sačekuša za Vučića i Dodika?

Boiken Abazi, jedan od čelnika Samoopredeljenja, radikalne političke stranke sa Kosova, najavio je proteste u Tirani povodom dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika na dvodnevni samit Brdo-Brioni koji u sredu počinje u albanskoj prestonici.

Abazi je na Tviter nalogu proglasio Vučića i Dodika za "nepoželjne osobe" i najavio da će se građani tada okupiti kako bi se suprotstavili "njihovoj supremacionoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i šovinističkoj politici", kao i da bi se suprotstavili njihovoj poseti Albaniji.

Momir Stojanović, general u penziji i nekadašnji šef Vojno obaveštajne agencije ocenjuje za "Vesti" da je reč o delu šire kampanje uperene protiv Srbije i Republike Srpske, ali i namenjen "unutrašnjoj upotrebi" Kosova i Albanije.

- Završna faza je rešavanje kosovskog pitanja i takvih provokacija će biti sve više, a suštinski su dvojako usmerene. Najpre su uperene ka rukovodstvu Prištine i Tirane da se ne igraju glavom i ne prihvataju bilo kakav kompromis čime bi se odustalo od ideje i prioriteta stvaranja Velike Albanije. S druge strane, ovi pritisci su jasna poruka Srbiji i Republici Srpskoj da ne razmišljaju o rešavanju srpskog nacionalnog pitanja, mada je sasvim logično očekivati da ukoliko se prihvata princip samoopredeljenja, onda on ne može da važi samo za pravo jednog naroda, već i za druge - ističe Stojanović.

On je uveren da Albanci to ne rade bez podrške određenih krugova sa Zapada.

- Činjenica da se nije odustalo od divljanja sa carinama, mada su se tome usprotivile i EU i SAD, pokazuje da oni na Zapadu očigledno imaju jakog zaštitnika koji ove metode koristi kao instrument pritiska na Srbiju - navodi Stojanović.

Međutim, nekadašnji vojni obaveštajac Ljuban Karan ne isključuje mogućnost isceniranog incidenta i to upravo od strane kosovskih mentora.

- Situacija u Albaniji je krajnje rovita, pa se otuda teško može decidno tvrditi da je njihov bezbednosni sistem dorastao zadatku organizovanja ovakvog skupa, bez obzira na to kakve se mere budu preduzele. Jednostavno, protesti u Tirani su toliko masovni da svaka pretnja državnicima iz Srbije i BiH umnogome prevazilazi nivo propagande ili psiholoških pritisaka. Postoji realna opasnost da dođe do neželjenog incidenta, a podsetiću vas da je u Potočarima bezbednost bila na najvećem nivou, pa je ipak došlo do direktnog ugrožavanja bezbenosti predsednika Srbije. Taj slučaj do danas nije razrešen - kaže Karan.

Komentarišući mogućnost da bi Vučiću i Dodiku u Tirani mogla da bude ugrožena lična bezbednost, Stojanović navodi da sve zavisi od procene nadležnih službi koliko je to zaista realno.

- Praksa je da se od zemlje domaćina uvek traži garancija za bezbednost štićenih osoba i uveren sam da je to i traženo. Na osnovu bezbednosnih procena će se na kraju i doneti odluka da li će oni otići u Tiranu ili ne. Ali ne verujem da bi čak i Albanija, u kojoj je zaista bezvlašće, sebi dozvolila luksuz da dođe do bilo kakvog incidenta - zaključuje Stojanović.


Ljuban Karan kaže da su u razrešenje kosovskog čvora uključene i najmoćnije zemlje sveta.

- Zato i postoji mogućnost da neke od obaveštajnih službi vide šansu da realizuju svoje ciljeve kroz tajno izvedenu operaciju koja bi se kasnije pripisala opštim neredima i nemirima - tvrdi Karan.

On dodaje da bi srpske bezbednosne službe morale da se oslone i na svoja, ali i na saznanja dobronamernih obaveštajnih službi kako bi se državnom vrhu predočila realna situacija.

- Ukoliko te službe procene da bi odlazak Vučića i Dodika u Tiranu predstavljao bezbednostan rizik, tada bi morali da ih poslušaju. Ne treba ignorisati realne opasnosti - zaključuje Ljuban Karan.

Pogledaj vesti o: Milorad Dodik,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.