Ruska ambasada u BiH osudila uvođenje sankcija Dodiku: To je pristrasan potez odlazeće vlasti

Izvor: Blic, 18.Jan.2017, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska ambasada u BiH osudila uvođenje sankcija Dodiku: To je pristrasan potez odlazeće vlasti

Ruska ambasada u Bosni i Hercegovini osudila je uvođenje sankcija predsedniku Republike Srpske, Milorada Dodika, koje smatraju jednostranim i pristrasnim.

- Obratili smo pažnju na informaciju o uvođenju jednostranih restriktivnih mera protiv predsednika Republike Srpske, Milorada Dodika od strane Ministarstva finansija SAD.  Najoštrije osuđujemo ovaj pristrastan korak. Posmatramo ovaj potez kao još >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jedan dokaz pokušaja odlazeće administracije Baraka Obame veštački i na brzinu zakomplikovati međunarodne napore postkonfliktnog regulisanja na Balkanu i u nizu drugih regiona - stoji u saopštenju.

Ambasada Rusije u BiH smatra argumente američke strane kao neosnovane.

- Cilj ovih pristrasnih akcija je veštački prebaciti na Milorada Dodika i Srba iz Bosne i Hercegovine kompletnu odgovornost za kočenje procesa stabilizacije u BiH, radi maskiranja vlastitih grešaka u prošlosti u Bosni i Hercegovini. U kontinuitetu polazimo od toga da saradnja sa svim stranama u BiH mora se obavljati isključivo na osnovu poštovanja suvereniteta zemlje kao i podsticanja bosanskohercegovačkih lidera prema konstruktivnom dijalogu u cilju traženja prihvatljivih za sve odluke za otvorena pitanja u skladu sa opštim okvirnim (Dejtonskim) sporazumom o miru u Bosni i Hercegovini iz 1995. Godine - navodi se u saopštenju.

Ambasada Rusije poziva partnere da odbiju koristiti pretnje i ultimatume koje nanose očiglednu štetu zajedničkom dugoročnom zadatku – obezbeđenju stabilnog demokratskog razvoja i socijalno-ekonomskog prosperiteta BiH.

- Potvrđujemo spremnost za aktivnu saradnju sa SAD i drugim državama-članicama Upravnog odbora Saveta za implementaciju Mirovnog sporazuma za BiH u interesu sveobuhvatne podrške realizaciji dejtonskih principa jednakopravnosti dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH i tri konstitutivna naroda – Bošnjaka, Srba i Hrvata. Smatramo važnim da nastavimo sa usaglašenim kursom u okviru Upravnog odbora prema zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika u BiH koji je već iscrpao svoj resurs ovde, te konačnoj predaji upravljanja svojom zemljom u ruke građana Bosne i Hercegovine - kaže se na kraju saopštenja.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.