Raste trgovinska razmena Srbije i BiH, nastavak pomoći Republici Srpskoj

Izvor: RTS, 22.Dec.2018, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste trgovinska razmena Srbije i BiH, nastavak pomoći Republici Srpskoj

Predsednik Aleksandar Vučić naveo je da je u prvih 10 meseci trgovinska razmena Srbije i BiH porasla za 10,1 odsto, i iznosi 1,5 milijardi evra, uz očekivanje da bi u naredne dve, a možda i godinu dana, razmena mogla da bude i dve milijarde evra. Potpuno su nerealna očekivanja posle pisma predsednika SAD u vezi sa rešavanjem pitanja Kosova i Metohije. Predsedavajući predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio da i RS i Srbi na severu KiM imaju pravo na sampoopredeljenje. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Aleksandar Vučić je, u obraćanju medijima, nakon sastanka sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, precizirao da je izvoz Srbije u BiH 1,084 milijardi evra, dok je uvoz 472 miliona evra.

"Verujemo da za dve, možda i godinu možemo u do dve milijarde evra. To govori koliko smo važni jedni drugima i koliko možemo zajedno da uradimo", rekao je Vučić.
Preneo je da je Dodika obavestio o svemu što se događa u vezi sa KiM i da mu se zahvalio za rekaciju povodom uvođenja taksi Prištine na robu iz centralne Srbije i BiH.
"Čini mi se racionalno i civilizovano reagovanje na anticivilizacijske mere, iako do sada nije urodilo plodom da ih Priština povuče, ali jeste da čitava Evropa, Rusija, Kina, SAD budu sagalsne da te mere moraju da budu povučne, jer su protivpravne i štetne po regionalnu stabilnost", ukazao je predsednik Srbije.
Istakao je da su raazgovarali o narednom periodu, za koji kaže da neće biti lak, već pun izazova.
Srbija će nastaviti da pomaže Republiku Srpsku 
Najavio je da će Srbija nastaviti da izdvaja pomoć i podršku Republici Srpskoj i da će ta pomoć biti sve veća.
Razgovarali su i o izgradnji auto-puta Beograd-Bijeljina-Doboj-Banjaluka, kao i za drugi deo puta ka Sarajevu.
Srbija je, istakao je, spremna da uradi sve na našoj strani, a očekujemo da RS izgradi 96 kilometara od granice do Doboja.
Dodao je da se očekuje da Federacija ili BiH uradi svoj deo, od Bijeljine, do Brčkog, odnosno Tuzle i dalje do Sarajeva, čime bismo se povezali, što je značajano za građane", rekao je Vučić.
Kako je rekao, važno je da jedan krak auto-puta ide i do Sarajeva i preko Višegrada, zbog svih koji žive u Raškoj oblasi i Polimlju.
Dvojica predsednika, koji su i lideri SNS i SNSD, prethodno su prisustvovali 10. Kongresu Socijalističke partije Srbije na kojem je izabran predsednik stranke.
Neće Tramp "slomiti kičmu" Albancima, neće ni Putin nekog...
Predsednik Vučić je ukazao da su potpuno neosnovane spekulacije i nerealna očekivanja posle pisma američkog predsednika u vezi sa rešavanjem pitanja Kosova i Metohije. "Moramo mi sami da se dogovorimo", ponovio je više puta večeras predsednik Vučić.
"Naravno da je SAD više na njihovoj strani, oni su ih priznali. Ali, da li će Tramp slomiti kičmu Albancima? Neće. Neće ni Putin nekog...", rekao je Vučić.
Pustite priče koje prodaju novine, treba pričati ozbiljno i odgovorno, apelovao je Vučić.
Suština je, kaže, u našim razgovorima sa Albancima, iako krajnje rešenje za Kosovo nije moguće bez saglasnosti SAD i Rusije, ali, naglasio je, niko ne može da nametne rešenje, ni SAD, ni Evropljani, ni Rusija.

Ponovio je da je cilj Srbije da postigne kompromis oko kosovskog pitanja, ali da nismo ni blizu toga, ne zato što on to ne želi, već što to ne žele Albanci.
Vučić je preneo da je jedan od najviših funkcionera EU Ani Brbanić, kada se trudila da objasni sve šta su razlozi, rekao da ne mora da nastavlja, jer on, kako je rekao, zna o čemu se radi. "Ana je zastala, a funkcioner je istakao da je to tako, jer zna da je Aleksandar Vučić u razgovorima i pregovorima ozbiljan, a drugi nisu", rekao je predsednik.
Onima koji tvrde da je već postigao dogovor, poručio je: "Nemojte da pričate gluposti. Sve bih na svetu dao da smo se dogovorili. Izašao bih odmah pred ljude. Ne stidim se i ne bežim. Dan da ne ostanem više na vlasti uradio bih ono što je najvažnije za srpski narod. Obezbedili bi mir i obezbedili bi budućnost građanima na KiM, i ekonomski razvoj".
Napomenuo je i da ne želi da naš narod na KiM razmišlja da li će dete da pošalje u školu i da li će učiti srpski i imati hranu i lekove.
Mnogo je komplikovano i teško, potrebna je pomoć i podrška, ukazao je i dodao da je najlakše kritikovati.
"Potrebna saglasnost svih velikih sila"
Podvukao je i da je nemoguće postići rešenje bez Rusije i SAD. "Mi pregovaramo pod okriljem EU. Naravno da je potrebna saglasnost svih velikih sila. Ako dođe do daljih ozbiljnih razgovora i dijaloga, a za to je potrebno ukidanje taksi", poručio je predsednik.
Istakao je da nijedno rešenje neće biti bez odobrenja naroda i napomenuo da je protiv stava "sve je naše, mi mrzimo njih", dodajući da je takav njihov odnos. "Hajde da pogledamo šta je realno", apelovao je Vučić.
Naveo je da postoji jedno pitanje, a tiče se odluke Međunarodnog suda pravde, na koje nije pronašao odgovor, iako je prikupio sve eksperte, a naša sreća je što kosovski Albanci nisu imali dovoljno mudre savetnike.
"Šta bih rekao Tačiju da je, umesto onoga što je govorio u UN o Ahtisariju, govorio o presudi Međunarodnog suda pravde? Šta bih rekao na to? Imam jedan mali odgovor i čuvam ga kao iznenađenje. Šteta po njih je što su hteli više da se dodvore Zapadu, pa su pominjali stvari koje su gluposti i nemaju vezu sa suštinskom pravničkom osnovom", rekao je Vučić.
"Zahvalni smo ruskim prijateljima"
Predsednik kaže da nije video kampanju u ruskom medijima protiv njega, nakon pisma predsednika SAD Donalda Trampa, već je, kaže, video da postoji određena bojazan od postizanja sporazuma "pod američkom kapom".
"To sam video u ruskim medijima i ništa više od toga", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje kako vidi kampanju koja se vodi u državnim ruskim medijima protiv njega i šta je to što je izazvalo toliku brigu Rusije, te da li je to Trampovo pismo.
Istakao je da Rusija čvrsto stoji na stanovištu da će podržati rešenje koje bude podržao Beograd. "Zahvalni smo ruskim prijateljima na podršci koju nam pružaju, koju su nam pružili i u Interpolu i u SB UN", rekao je Vučić.
Ponovio je da sa zadovoljstvom čeka predsednika Rusije Vladimira Putina 17. januara.
Naveo je da je sa Putinom već 10 puta razgovarao o KiM, prvi put davno u Sočiju, na temu pronalaženja komprimsa.
"Mislim da imam veliku podršku Putina za kompromis, a pitaću ga i 17. januara. Ne verujem da se nešto u međuvremenu promenilo", rekao je Vučić. Istakao je da je dobro što SAD žele kompromis Beograda i Prištine.
"Pokazaću i Ivaniću sve dokaze o mešanju zapadnih sila"
Predsednik je, na opasku novinara da je uoči izbora u BiH govorio o mešanju zapadnih sila u izborni proces, rekao da je Dodiku već pokazao deo dokumenata koji dokazuju direktno mešanje u izbore u BiH, i da će ih predočiti i bivšem srpskom članu Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću, kada sledeći put dođe u Beograd.
Naveo je da sada medijima neće ništa da otkriva, jer ne želi da pokazuje podatke do kojih su različite službe došle, ali da će "svakoga od njih koji su učestvovali na različitim stranama obavestiti i to pokazati".
Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je na to dodao da je bio svedok kada je Vučić pokazao Ivaniću operativni nalog za prisluškivanje. "Znači, Ivanić je imao priliku da to vidi", dodao je Dodik.
Koncesija "Vansija" završena, čista i transparentna
Predsednik Srbije je izjavio da je koncesija aerodroma "Nikola Tesla" urađena na čist, transparentan i perfektan način, kao i da je francuska kompanija Vansi uplatila na vreme jednokratnu koncesionu naknadu od 501 milion evra.
"Sve je završeno. Novac je legao na račun kompanije u Srbiji i mi ćemo taj novac imati u trezoru dakle u budžetu Srbije u narednih dva do dva i po meseca", rekao je Vučić na pitanje novinara da li je ili ne završen ugovor sa "Vansijem" s obzirom da se u medijima pojavljuju kontradiktorne informacije.
Vučić je istakao da je koncesionar u ponoć preuzeo upravljanje nad aerodromom Nikola Tesla - na 25 godina. "Ako se ne varam, 26. ili 27. decembra ćete to videti i na sajtu", dodao je Vučić.
Dodik: Samoopredeljenje i za RS i za Srbe na severu
Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da pravo na samoopredeljenje, koje međunarodni faktor nekim drugim narodima dozvoljava, treba da se prizna i RS, i dodao da je on predsednika Srbije zamolio da u budućim političkim razgovorima ojača taj pristup.
Kako je rekao, upoznao je Vučića sa situacijom u BiH i RS u vezi sa primenom izbornih rezultata - dok su u RS oni implementirani, u Federaciji nisu, zbog čega preti zastoj u konstituisanju organa u BiH.
Srbija i BiH imaju nekoliko važnih pitanja pred sobom - granice, ali i komunikacijsko povezivanje.
Jedan od prioriteta je spoj na Drini auto-putnom mrežom, dodao je, rekavši da je RS izgradila auto-put Banjaluka-Doboj, a da će do polovine iduće godine biti postignut dogovor o još 96 kilometara od Doboja do Brčko distrikta i Drine.

"Za nas je važno da se napravi spoj kod Višegrada i da se gradi taj deo puta ka Istočnom Sarajevu", rekao je on i podržao incijativu Vučića za mionumentalni spomenik stradanju Srba u Jasenovcu.
"Ne smemo biti neodgovorni prema generacijama u budućnosti, Jasenovac je najveći mrtvi grad Srba, taj zločin počinile ustaše i to ne sme da se zanemari", zaključio je Dodik.
Smatra da takse koje je Priština uvela Srbiji i BiH treba da budu ukinute, jer urušavaju regionalnu bezbednost i stvaraju nove presedane.
Prema njegovim rečima, kada se radi o Kosovu, BiH "ostaje u statusu nepriznavanja". "To je naša politika, rekli smo da ćemo dogovor Prištine i Beograda poštovati", dodao je Dodik.
Podsetio je da ni Srbija, ni BiH nisu postupile recipročno, smatrajući da je dovoljno da međunarodni faktor, koji je stvorio te vlasti u Prištini, može na njih da utiče.
"Neće skoro premijer, opstrukcija u Sarajevu"
Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik nije optimista da bi uskoro moglo da dođe do formiranja institucija BiH, uključujući predsedavajućeg Saveta ministara, na osnovu izbornih rezultata.
To zavisi od Sarajeva, gde postoji opstrukcija Bošnjaka, a Republika Srpska je spremna da se konstituišu organi BiH, rekao je Dodik odgovarajući na pitanje kada se očekuje da će biti izabran predsedavajući Saveta ministara.
Naveo je i da iz EU stižu preporuke da se organi vlasti što pre formiraju, ali da se u Sarajevu stalno "radi na sitno" i govori "polako".
Dodik je ocenio i da Federacija BiH nema šanse da u narednih tri do četiri meseca formira svoju strukturu vlasti, i izrazio bojazan da bi se to moglo preneri i na vlast na novou BiH. Napominje i da ne vidi šta bi, u tom slučaju, mogla biti njegova uloga u Predsedništvu.
Vučić i Dodik su na konferenciji za medije komentarisali izjavu crnogorskog predsednika o Srpskoj pravoslavnoj crkvi i negativnom uticaju Srbije u regionu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Trgovinska razmena sa BiH uskoro možda i dve milijarde evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Dec.2018

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u prvih 10 meseci trgovinska razmena između Srbije i BiH porasla za 10,1 odsto, i iznosi 1,5 milijardi evra, uz očekivanje da bi u naredne dve, a možda i godinu dana, ta razmena mogla da bude i dve milijarde evra...Vučić je, u obraćanju medijima,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.