Oštar govor Milorada Dodika u Ujedninjenim Nacijama naišao na osudu zapadnih zemalja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2020, 06:40

Oštar govor Milorada Dodika u Ujedninjenim Nacijama naišao na osudu zapadnih zemalja

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Velika Britanije i Nemačke u Savetu bezbednosti Ujedinjenih Nacija podržale su sinoć visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka i osudile govor predsedavajućeg Predsedništva BiH i lidera SNSD Milorada Dodika, koji ga je oštro kritikovao.

Predstavnici SAD, Francuske i Velike Britanije su, na sastanku povodom 25 godina od Dejtonskog sporazuma, takođe osudili veličanje, kako su naveli "ratnih zločinaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u BiH" i uputili reči podrške BiH, prenosi Klix.ba .

Oni su se, na saglasili da je institucija visokog predstavnika u BiH neophodna, a ambasador SAD Ričard Mils ocenio je da je Incko potreban BiH u pogledu održavanja mira i donošenja bitnih odluka.

"Snažno podržavamo postojanje te institucije i mislim da bi trebalo da se preispita ta odluka koju Dodik spominje da je pet naspram dva glasa da Incko ide iz BiH", rekao je Mils.

Osvrnuo se i na Dejtonski sporazum, navodeći da je Amerika imala veliku ulogu u njegovom potpisivanju i da je od tada podržavala BiH u diplomatskom i finansijskom smislu i poručio da će nastaviti u tom smjeru.

Predstavnica Francuske je rekla da "podržava Incka i osuđuje glorifikovanje ratnih zločina".

Ambasadorka Velike Britanije Sonja Fari poručila je da institucija visokog predstavnika u BiH mora da se održi.

Ona je osudila "verbalni napad" Dodika i ocenila da je ambasador Rusije, koja je u oktobru predsedavala SB UN, trebalo da pozove, kako je navela, članove Predsedništva BiH, umesto političkih lidera.

Fari je ocenila da je posledica toga govor Dodika.

"Takođe, ni u kojem slučaju ne podržavam veličanje ratnih zločinaca", rekla je Fari.

Prethodno je ambasador Ginter Sauter, predstavnik Nemačke u UN , takođe kritikovao Dodika osudivši, kako je naveo, uvrede koje je izrekao na račun visokog predstavnika u BiH i sudija Ustavnog suda BiH.

On je naglasio da se ne smeju tolerisati verbalni napadi i neprimeren jezik.

"Mislio sam da će ovaj sastanak otvoriti mogućnost za dijalog o situaciji u BiH, a slušao sam jako dug monolog pun personalnih napada na visokog predstavnika. Mislim da ovo nije način na koji Savet bezbednosti treba da razgovara", rekao je on.

Dodik je u obraćanju kritikovao Incka, nazivajući ga monstrumom i strancem koji sarađuje s Bošnjacima iz Sarajeva i govori samo u njihovo ime.

Dodik je tvrdio da Srbija, Hrvatska i Republika Srpska žele da ode visoki predstavnik iz BiH, kao i 50 odsto Federacije BiH i optužio Incka da mrzi Srbe i govori u ime bošnjačkog naroda, a ne Dejtonskog sporazuma, preneo je RTRS.

Na predlog ambasadora Rusije pri UN Vasilija Nebenzije sinoć je održan onlajn sastanak ambasadora zemalja članica Saveta bezbednosti UN, na kojem je učestvovao i predsednik HDZ BiH Dragan Čović.

Lider SDA Bakir Izetbegović odbio je poziv da učestvuje na sastanku.

Čović:Inckovi izveštaji površni,ne prezentuju stvarnu sliku

Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović kritikovao je pred Savetom bezbednosti UN visokog predstavnika Valentina Incka i politiku Stranku demokratske akcije Bakira Izetbegovića i ukazao na neophodnost usvajanja izmena Izbornog zakona i na "problem neravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH".

Čović je na onlajn sastanku rekao da se SB UN o situaciji u BiH uglavnom informisao putem kvartalnih izveštaja visokog predstavnika, koji su, kako je naveo, prema mišljenju svih relevantnih politickih predstavnika, bili znatno manjkavi i površni, prenosi RTRS.

"Međutim, najviše zabrinjava jer nisu prezentovali celovitu sliku u BiH. Nema pravog razumevanja problema, a onda izostaje i adekvatan pristup za demokratsko sazrevanje i samoodrživu perspektivu. Dejtonski sporazum se narušava brojnim izazovima", rekao je Čović, ističući da je razgovor o Dejtonu relevantan u kontekstu regionalnih odnosa i šire.

Potom je kao stvari koje nisu u izvještaju visokog predstavnika naveo nelegalne kvalifikacije hrvatskog naroda kao manjine, što je, kako je istakao, protivno Ustavu.

"U izveštaju se nije izjasnio o pozivima bošnjačkih stranaka za nametanje političkih hrvatskih predstavnika. Tu je i nelegitimno i nelegalno sazivanje CIK-a, ignorisanje nelegitimnosti člana Predsedništva iz reda hrvatskog naroda. Zatim politika SDA koja relativizuje važnost Izbornog zakona", rekao je Čović.

On je kazao da su najviše problema za hrvatski narod izazvale izmene Izbornog zakona, navodeći da je u tri navrata "izbornim inžinjeringom u Predsedništvo BiH izabran nerealni predstavnik hrvatskog naroda".

Predsednik HDZ-a BiH je poručio da je Izborni zakon potreban pre opštih izbora, ističući da on ne sme biti cilj sam po sebi, nego važan korak na putu BiH ka političkoj stabilizaciji.

"Duboko sam uveren da jedan narod ne može biti srećan ako nisu i ostala dva. Mi unutar BiH moramo da uradimo neophodan iskorak i u narednih šest meseci da usvojimo izmene Izbornog zakona", poručio je Čović, dodajući da očekuje razumevanje i podršku međunarodne zajednice.

Komšić:Dodik i Čović se obrukali pred međunarodnom zajednicom

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić smatra da su se predsedavajući Predsedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik i predsednik HDZ BiH Dragan Čović, izjavama pred Savetom bezbednosti UN u utorak, ''obrukali pred međunarodnom zajednicom''.

"Dodik i Čović su se obrukali pred celom međunarodnom zajednicom. Drago mi je bilo videti tako jasnu podršku međunarodne zajednice građanskoj ideji Bosne i Hercegovine, ali me je bilo i stid kakvu sliku BiH su Dodik i Čović ostavili sinoć", kazao je Komšić, preneo je portal Klix.ba.

I Dodik i Čović su tokom obraćanja kritikovali visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka, u čemu je, kako navodi sarajevski portal, Dodik bio znatno oštriji.

Dodik i Čović su na onlajn sastanku, povodom 25 godina Dejtonskog sporazuma, učestvovali na poziv ruskog ambasadora pri UN Vasilja Nebenzje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik je napravio haos u UN i sad stižu reakcije

Izvor: B92, 25.Nov.2020

Njujork, Sarajevo -- Predstavnici SAD, Francuske, Velika Britanije i Nemačke u Savetu bezbednosti UN podržale visokog predstavnika u BiH Valentina Incka...Istovremeno, osudile su govor predsedavajućeg Predsedništva BiH i lidera SNSD Milorada Dodika, koji ga je oštro kritikovao...Predstavnici SAD,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.