Izvor: Radio 021, 25.Nov.2020, 08:18

Dodikov govor u UN izazvao osude zapadnih zemalja

Predstavnici SAD, Francuske, Velika Britanije i Nemačke u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija podržale su sinoć visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka i osudile govor predsedavajućeg Predsedništva BiH i lidera SNSD Milorada Dodika, koji ga je oštro kritikovao.

Predstavnici SAD, Francuske i Velike Britanije su, na sastanku povodom 25 godina od Dejtonskog sporazuma, takođe osudili veličanje, kako su naveli "ratnih zločinaca u BiH" i uputili reči >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << podrške BiH.

Oni su se saglasili da je institucija visokog predstavnika u BiH neophodna, a ambasador SAD Ričard Mils ocenio je da je Incko potreban BiH u pogledu održavanja mira i donošenja bitnih odluka.

"Snažno podržavamo postojanje te institucije i mislim da bi trebalo da se preispita ta odluka koju Dodik spominje da je pet naspram dva glasa da Incko ide iz BiH", rekao je Mils.

Osvrnuo se i na Dejtonski sporazum, navodeći da je Amerika imala veliku ulogu u njegovom potpisivanju i da je od tada podržavala BiH u diplomatskom i finansijskom smislu i poručio da će nastaviti u tom smeru.

Predstavnica Francuske je rekla da "podržava Incka i osuđuje glorifikovanje ratnih zločina".

Ambasadorka Velike Britanije Sonja Fari poručila je da institucija visokog predstavnika u BiH mora da se održi. Ona je osudila "verbalni napad" Dodika i ocenila da je ambasador Rusije, koja je u oktobru predsedavala SB UN, trebalo da pozove, kako je navela, članove Predsedništva BiH, umesto političkih lidera.

Fari je ocenila da je posledica toga govor Dodika.

"Takođe, ni u kom slučaju ne podržavam veličanje ratnih zločinaca", rekla je Fari.

Prethodno je ambasador Ginter Sauter, predstavnik Nemačke u UN, takođe kritikovao Dodika osudivši, kako je naveo, uvrede koje je izrekao na račun visokog predstavnika u BiH i sudija Ustavnog suda BiH. On je naglasio da se ne smeju tolerisati verbalni napadi i neprimeren jezik.

"Mislio sam da će ovaj sastanak otvoriti mogućnost za dijalog o situaciji u BiH, a slušao sam jako dug monolog pun personalnih napada na visokog predstavnika. Mislim da ovo nije način na koji Savet bezbednosti treba da razgovara", rekao je on.

Dodik je u obraćanju kritikovao Incka, nazivajući ga monstrumom i strancem koji sarađuje s Bošnjacima iz Sarajeva i govori samo u njihovo ime.

Dodik je tvrdio da Srbija, Hrvatska i Republika Srpska žele da ode visoki predstavnik iz BiH, kao i 50 odsto Federacije BiH, i optužio Incka da mrzi Srbe i govori u ime bošnjačkog naroda, a ne Dejtonskog sporazuma.

Na predlog ambasadora Rusije pri UN Vasilija Nebenzije sinoć je održan onlajn sastanak ambasadora zemalja članica Saveta bezbednosti UN, na kojem je učestvovao i predsednik HDZ BiH Dragan Čović.

Lider SDA Bakir Izetbegović odbio je poziv da učestvuje na sastanku.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

"OVO NIJE NAČIN NA KOJI TREBA DA SE RAZGOVARA" Sa svih strana stižu kritike na Dodikov govor i obraćanje Savetu bezbednosti UN

Izvor: Blic, 25.Nov.2020

Predstavnici SAD, Francuske, Velike Britanije i Nemačke u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija podržali su visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka i osudili govor predsedavajućeg Predsedništva BiH i lidera SNSD Milorada Dodika, koji ga je oštro kritikovao.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.