Dodik je napravio haos u UN i sad stižu reakcije

Izvor: B92, 25.Nov.2020, 07:36

Dodik je napravio haos u UN i sad stižu reakcije

Njujork, Sarajevo -- Predstavnici SAD, Francuske, Velika Britanije i Nemačke u Savetu bezbednosti UN podržale visokog predstavnika u BiH Valentina Incka.

Istovremeno, osudile su govor predsedavajućeg Predsedništva BiH i lidera SNSD Milorada Dodika, koji ga je oštro kritikovao.

Predstavnici SAD, Francuske i Velike Britanije su, na sastanku povodom 25 godina od Dejtonskog sporazuma, takođe osudili veličanje, kako su naveli "ratnih zločinaca u BiH" i uputili reči >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podrške BiH, prenosi Klix.ba.

Oni su saglasili da je institucija visokog predstavnika u BiH neophodna, a ambasador SAD Ričard Mils ocenio je da je Incko potreban BiH u pogledu održavanja mira i donošenja bitnih odluka.

"Snažno podržavamo postojanje te institucije i mislim da bi trebalo da se preispita ta odluka koju Dodik spominje da je pet naspram dva glasa da Incko ide iz BiH", rekao je Mils.

Osvrnuo se i na Dejtonski sporazum, navodeći da je Amerika imala veliku ulogu u njegovom potpisivanju i da je od tada podržavala BiH u diplomatskom i finansijskom smislu i poručio da će nastaviti u tom smjeru.

Predstavnica Francuske je rekla da "podržava Incka i osuđuje glorifikovanje ratnih zločina".

Ambasadorka Velike Britanije Sonja Fari poručila je da institucija visokog predstavnika u BiH mora da se održi.

Ona je osudila "verbalni napad" Dodika i ocenila da je ambasador Rusije, koja je u poktobru predsedavala SB UN, trebalo da pozove, kako je navela, članove Predsedništva BiH, umesto političkih lidera. Fari je ocenila da je posledica toga govor Dodika.

"Takođe, ni u kojem slučaju ne podržavam veličanje ratnih zločinaca", rekla je Fari.

Prethodno je ambasador Ginter Sauter, predstavnik Nemačke u UN , takođe kritikovao Dodika osudivši, kako je naveo, uvrede koje je izrekao na račun visokog predstavnika u BiH i sudija Ustavnog suda BiH.

On je naglasio da se ne smeju tolerisati verbalni napadi i neprimeren jezik.

"Mislio sam da će ovaj sastanak otvoriti mogućnost za dijalog o situaciji u BiH, a slušao sam jako dug monolog pun personalnih napada na visokog predstavnika. Mislim da ovo nije način na koji Savet bezbednosti treba da razgovara", rekao je on.

Dodik je u obraćanju kritikovao Incka, nazivajući ga monstrumom i strancem koji sarađuje s Bošnjacima iz Sarajeva i govori samo u njihovo ime.

Dodik je tvrdio da Srbija, Hrvatska i Republika Srpska žele da ode visoki predstavnik iz BiH, kao i 50 odsto Federacije BiH i optužio Incka da mrzi Srbe i govori u ime bošnjačkog naroda, a ne Dejtonskog sporazuma, preneo je RTRS.

Na predlog ambasadora Rusije pri UN Vasilija Nebenzije sinoć je održan onlajn sastanak ambasadora zemalja članica Saveta bezbednosti UN, na kojem je učestvovao i predsednik HDZ BiH Dragan Čović. Lider SDA Bakir Izetbegović odbio je poziv da učestvuje na sastanku.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.